Акценти
Начало / Общество / Ротарианци от двете страни на Дунав се побратимиха

Ротарианци от двете страни на Дунав се побратимиха

Съвместната работа по трансграничен проект доведе в края на миналата седмица до подписване на писмено споразумение за побратимяване между Ротари клуб Плевен Центрум и Ротари клуб – Крайова, Румъния. До това се стигна след инициирани от Националния център за информационно обслужване Плевен и Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации (ARoTT) – Крайова предварителни срещи в Плевен. Инициатори за провеждането на първите опознавателни срещи между ротари клубовете от двата града бяха ръководителите на двете организации – Стилиян Върбанов и проф. Габриел Владуц. Договорът за побратимяване между ротари клубовете беше подписан по време на провеждащата се в Плевен икономическа мисия по проект “Пътят на виното”, обединяващ институции и организации от целия трансграничен район.

Подписите си под писменото споразумение сложиха президентът на Ротари клуб Плевен Центрум Пламен Маринов, Мирча Настасе, президент на Ротари клуб – Крайова и Козмин Радитою, президент на младежката ротари организация в Крайова.

“Когато светът продължава да се променя и става все по-малък, възникват нови потребности и възможности за увеличаване на разбирането и оценяването на други култури. Ние ще работим заедно за подобряване на международните отношения, повишаване на разбирателството и на международната ротари солидарност”, е записано в документа. Двете страни се договарят да насърчават разбирателството и приятелството между членовете на двата клуба, за да се улеснят и засилят социалните, икономическите, политическите и културните връзки на регионално ниво.

Общата дейност на клубовете ще включва съвместни ротари проекти, сред които културни, представящи общите ни ценности, история и традиции, както и ротари младежки обмен по регионални програми. Сред идеите за обща работа е организирането на професионални обучителни курсове, както и инициативи в посока повишаване знанията и уменията на студенти и специалисти от двете страни на Дунав.

Според президента на Ротари клуб Плевен Центрум Пламен Маринов сътрудничеството с клуба в Крайова, който има по-голяма опит, ще помогне на плевенския да направи много добри проекти и да задълбочи връзките между двата клуба по отношение на ротари проекти и сътрудничество и в бизнес отношения между двата града и областите.

Пред журналисти Маринов съобщи, че вече имат идеи за съвместни проекти, свързани с културно-историческото наследство. А Мирча Настасе, президент на Ротари клуб Крайова сподели, че замислят провеждането на Балканска ротари конференция догодина, в която да участват четири държави от региона. За сега плановете са да бъде през месец май, за да има достатъчно време за подготовката й.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...