Акценти
Начало / Общество / Рождество Христово пресъздават в центъра на Плевен за ден

Рождество Христово пресъздават в центъра на Плевен за ден

Сцената на Рождество Христово ще бъде изложена в центъра на Плевен. Пещерата с яслите, в които се е родил Исус Христос, ще бъде поставена пред сградата на Община Плевен, информират от пресцентъра на местната администрация. Моделът пресъздава Рождество Христово – с Дева Мария, Младенеца, Свети Йосиф и тримата мъдреци от Изтока. Той ще бъде показан само за един ден – на 20 декември от 8 до 21 часа. След това макетът ще бъде преместен в католическата църква „Дева Мария от Фатима”.
Моделът на пещерата е изработен от плевенските художници Иван Велчев-Йово и Маргарит Иванов, по молба на католическата енория. Три седмици са били необходими на авторите за да изработят пещерата, а фигурите са изпратени специално от Полша и за първи път ще бъдат показани пред плевенчани, разказва енорийският свещеник Ярослав Барткиевич.
За Рождество Христово традиционно католическата общност в България поставя модел на пещерата в храмовете. Тази година само в Плевен и Раковски пещерата ще бъде показана и на централния площад.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...