Начало / Култура / Родни звезди гостуват на плевенска сцена с „Човекоядката” от Иван Радоев

Родни звезди гостуват на плевенска сцена с „Човекоядката” от Иван Радоев

"Човекоядката"

Родни театрални, кино и телевизионни звезди ще гостуват на плевенска сцена с пиесата „Човекоядката” от Иван Радоев. Пиесата е от 1976 година. Написана от един от класиците на българската драматургия, чието име в наши дни е известно повече чрез сина му. Този театър от една епоха, в която да се изрече истината на сцена е било самоубийство, а зрителите са били специалисти в разчитане на алегории, метафори и иносказания. Това е пиеса-легенда с над 400 представления, на чиято премиера присъства лично Тодор Живков и неговият смях отменя присъдата, която подобен текст би получил неминуемо, припомнят театрални критици. Режисьор на настоящата постановка е Бина Харалампиева, сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, а музиката – на Асен Аврамов.

Режисьор на оригинала е Младен Киселов, в главната роля е бил Тодор Колев, а в образа на нямата Йота са се сменяли Доротея Тончева и Илка Зафирова.

Именно Илка Зафирова е свързващото звено с новата постановка на „Човекоядката“, която създаде Малък градски театър „Зад канала“. В главните роли са знакови актьори от съвременния български театър, начело с Илка Зафирова и Христо Мутафчиев. С подобаващо за случая вдъхновение им партнират Светлана Янчева, Василена Атанасова, Ирини Жамбонас, Албена Михова, Филип Аврамов, Петър Калчев, Емил Котев, Евгени Будинов и Христо Пъдев. В ролята на човекоядката е Прея Осасей.

Това е историята на група обикновени хорица, в един забравен от Бога старчески дом, където един ден пристига да живее важен другар или, в новата постановка, господин. Научени да се подчиняват на авторитета на властта безпрекословно, скоро обитателите на дома се сблъскват съвсем отблизо с всичко лошо и страшно в света отвън, от което са избягали като спасение в самотата на старостта си.

Пиесата е променена на много места, за да стане текстът по-близък до съвременния зрител и в сегашния си вид е амалгама от две по-скоро противоположни театрални реалности. Едната е сериозен текст, на моменти дори разтърсващ, пълен с истини, които си остават абсолютно валидни и днес, с покъртителни човешки съдби и тъжни наблюдения за света в залеза на живота. Другата част е комедийна, леко изнесена към скеча и буквалните препратки към политическите реалности на нашето време.

Спектакълът в Плевен ще се състои на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на 24 юни от 19 часа.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...