Акценти
Начало / Култура / Родният дом на артиста Григор Вачков ще стане Център за култура

Родният дом на артиста Григор Вачков ще стане Център за култура

дом на Григор Вачков

Сдружение с нестопанска цел – „Григор Вачков”, регистрирано  през август миналата година в село. Трънчовица, е спечелило проект за превръщане на родния дом на артиста Григор Вачков в информационно-технологичен център за култура, творчество и комуникация”, съобщават от Община Левски.

По проекта от Държавен фонд „Земеделие” ще отпуснат на сдружението 611 410 лв. 80% от отпуснатите средства се осигуряват от Европейския съюз и 20% от държавния бюджет.

  Проектът и заявлението за кандидатстване бяха подготвени с активната помощ на Община  Левски, уточнява председателят на УС на СНЦ „Гр. Вачков” Блажо Николов.

 Проектът  предвижда изграждането на културен център в чест на обичания от поколения българи актьор –  Григор Вачков. Ще бъде   извършено  благоустрояване на имота, където е роден и отрасъл големият актьор и създаден парк-музей, който ще представя детството и творчеството на Григор Вачков. Ще бъде изградена и самодейна амфитеатрална сцена подходяща за организирането на различни културни мероприятия на открито. В сутерена на сцената ще бъде разположен информационно-образователен център, обзаведен с мултимедия, компютри и видеофилми за  местния културен живот, живота и творчеството на Григор и Мартина Вачкови.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...