Акценти
Начало / Образование / Роднини на Цветан Спасов откриват негов бюст в едноименното плевенско училище

Роднини на Цветан Спасов откриват негов бюст в едноименното плевенско училище

DSCN1684

Мястото, което се превърна в кът на поета Цветан Спасов. 

Дора Спасова, сестра на Цветан Спасов, и проф. д-р Цветан Сивков, негов братовчед, са специалните гости за откриването на бюст-паметник на поета в двора на едноименната прогимназия в Плевен, научи репортер на infopleven от директорката Лилия Маринова. Събитието  ще се състои на 31 октомври от 15 часа.

Покани са отправени и към ръководството на Община Плевен, Областната администрация, Регионалния инспекторат по образованието, Регионалния исторически музей и др.

Довършителните дейности по проекта приключват днес и утре. Вече е изграден постаментът на бюста и е облечен с гранит. Формирано е и зелено пространство около него. Засадени са туи и други зелени храсти и цветя, оформени са алеи, поставени са пейки. Бюстът е изработен от Венко Тонков във ВТУ „Св. СВ. Кирил и Методий”  и е точно копие на оригиналния бронзов бюст. По обясними причини ценното творение, което беше извадено от забвението на Регионалния исторически музей, е поставено на почетно място в Актовата зала на училището, а неговото копие от смоли и други неатрактивни за недоброжелатели материали ще бъде експонирано в училищния двор.

Проектът стартира след решение на общинските съветници в града. Облагороденото петно в двора на училището години наред е заето от частни лица, но ръководството успява да си върне собствеността. Идеята за проекта датира от две години и среща пълната подкрепа и на Училищното настоятелство.

Официалното откриване на интересното пространство ще се състои в навечерието на 1 ноември, когато се отбелязват 94 години от рождението на твореца. След посрещане на знамето ще прозвучат стихове на поета Цветан Спасов и приветствени слова от роднините му и от други официални лица, информира още Маринова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...