Акценти
Начало / Култура / Северняшкият ансамбъл ще ни забавлява по Коледа от екрана на БНТ

Северняшкият ансамбъл ще ни забавлява по Коледа от екрана на БНТ

SAM_1625

Филм за новия спектакъл „От извора” на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” засне БНТ, научи infopleven от доц. Георги Хинов, ръководител на културния институт. Продукцията ще бъде излъчена на 21-ви декември, в навечерието на Коледа. Емблематичният за Плевен ансамбъл ще участва и в Новогодишната програма на телевизията. Тази традиция е възобновена след над 10-годишно прекъсване, информира доц. Хинов.

Целият състав на ансамбъла се готви интензивно за премиарата на спектакъла „От извора”, която ще се състои на 31 октомври на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в Плевен. 14 певци, 12 оркестранти и 20 танцьори ще представят спектакъл с продължителност  около 2 часа, информира доц. Хинов. „Публиката ще види един нов Северняшкия ансамбъл – нов репертоар, нови костюми. Спектакълът включва 7 музикално-танцови постановки”, разказа в аванс доц. Хинов. Композициите са на изтъкнати композитори, като акад. Николай Кауфман, Кирил Стефанов, Генчо Генчев, Георги Андреев. Ще бъдат представени песни и танци от Златорожието – от Видин до река Вит, специфичният фолклор от района на село Реселец ще бъде илюстриран с камерния танц  „Мамини мили ергени” и изпълнение на народната певица Веска Младенова. Включени са също песни и танци от Източна България, с характерния  за този район  еркечки фолклор. Акцент в новата постановка ще е  постановката „Я, стани, стани”, разкри доц. Хинов, който е хореограф и режисьор на спектакъла.

„Интересът на колегите към спектакъла е огромен. На премиерата ще присъстват почти всички ръководители на професионални фолклорни ансамбли в страната”, информира още доц. Хинов. Той добави, че няколко дни след първия спектакъл, ще се състои и втори, тъй като капацитетът на залата е малък и не може да отговори на огромния зрителски интерес. Ръководителят на Северняшкия ансамбъл  сподели, че държи спектакълът да предизвика размисъл, да остави любов у зрителя, която да отнесе със себе си.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...