Акценти
Начало / Икономика / В сряда правят първа копка на новото депо за отпадъци край Плевен

В сряда правят първа копка на новото депо за отпадъци край Плевен

депо

В 14 часа в сряда, 30 октомври, ще бъде даден официалният старт по изграждането на новата регионална система за отпадъци, съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

На практика по изграждането на новото депо вече се работи, съобщи още в началото на септември екологът на Общината инж. Павлина Иванова.

Регионалният център за управление на отпадъци, включващ ново регионално депо, инсталации за сепариране и компостиране,  и център за предаване на опасни отпадъци Регион Плевен ще бъде разположен на площ от 201,418 дка.

Цялата стойност на проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци, който се изгражда близо до сегашното край Буковлък, е 27 795 953 лева. Средствата са осигурени по европейски проект. Новото депо ще обслужва шест общини от Плевенска област – Плевен, Искър, Долна Митрополия, Гулянци, Пордим и Долни Дъбник.

След изграждане на новото съоръжение, което отговаря на европейските изисквания, ще се пристъпи към  закриване на старите сметища в Плевенски регион. Това обаче ще е следващ проект на общините, който те ще трябва да започнат да готвят веднага след въвеждане в експлоатация на новото депо.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...