Акценти
Начало / Общество / Родители протестираха в Плевен срещу промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Родители протестираха в Плевен срещу промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Позицията си категорично против проектозакона за предучилищно и училищно образование изразиха на протест пред сградата на Община Плевен родители от града. “Статистическите изследвания показват, а и вие го забелязвате, че качеството на образователните услуги рязко спада. Детската агресия и антисоциално поведение ескалират ежедневно както в училище, така и на улицата. Затова днес казваме “не” на имитацията на образователна реформа и искаме възстановяване на справедливостта”, обясни причините за протеста една от майките Владислава Тишкина.

Според действащото в момента законодателство задължителната предучилищна подготовка започва на 5 години. Управляващите искат да свалят границата, обхващайки деца на ненавършени 4 години след 2016-та година. Протестиращите родители настояваха да отпадне задължителността на предучилищната за 4-годишните, както и да имат избор на формите за отглеждане и обучение на децата. “В Плевен родителски кооперативи все още няма, но има достатъчно майки, които отглеждат вкъщи децата си и няма пречка такъв да бъде създаден”, уточни Десислава Бетова, майка на три деца. Тя разказа как по-малкото от момиченцата й, което е на 4 години и половина, за втора година опитало да ходи на детска градина. Не след дълго родителите спрели детето, тъй като то се стресирало. “След като дъщеря ми си остана у дома, тя израсна както във физическо отношение, така и в психологическо, в емоционално. Смея да твърдя дори, че има повече знания и умения от децата на нейната възраст в градината”, сподели майката. Затова и възрастните държат да имат избор дали да отглеждат децата си вкъщи или мъниците да посещават някаква форма на детско заведение.

Протестиращите майки и татковци заявиха и желанието си за осъществяване на родителски и граждански контрол по отношение на качеството на образованието, на разработваните държавни стандарти, върху здравно-репродуктивното обучение. “Държавата трябва да осъзнае, че правото на избор, информираност и контрол от страна на родителите върху целия образователен процес е фундаментално гражданско право. Че тя, държавата, може и е длъжна да оказва на родителите – данъкоплатци единствено и само помощ и подкрепа при реализиране на техните права и отговорности към децата им”, настояваха протестиращите.

Към протеста се присъединиха и представители на подлежащия на закриване с промените в новия закон за училищното образование Ресурсен център, който помага на общо 550 деца със специални образователни потребности в Плевенска област. Според министър Сергей Игнатов, макар и тези центрове да се закриват, грижата за децата няма да бъде прекратена. Те ще бъдат интегрирани където е възможно в училищата, което ще е по-добре и за самите деца. Това обаче няма как да стане, обясни на протеста в Плевен психологът Александър Кръстев. Подпомагането на успешното интегриране на децата и учениците със специални образователни потребности в общообразователна среда ще трябва да става чрез един вид “наемане” от страна на училищата на специалисти, което е абсурдно. Позицията на Асоциацията на ресурсните учители е също, че на 4 години децата не са готови за предучилищна, особено при условията и състоянието на системата в момента.

В подкрепа на исканията на родителите със специална декларация излязоха и Обединението на жените – социалистки, Клуб Плевен. В документа е записано: “Като майки и като заставаме зад ценности, които семейството изповядва и предава на децата си, като защитаваме основния принцип в Хартата на основните права на ЕС, че семейството е определящо по отношение на избора, начина и философията на образованието на своите деца, настояваме да бъде преработен Закона за предучилищно и училищно образование и да отпадне задължителното обучение в предучилищни занимални на децата от 4-годишна възраст. Да отпадне забраната за частна инициатива извън системата на образованието и да се зачете правото на българските родители да инициират свободното отглеждане и образование на децата си … Намираме, че Закона в сегашния му вид ще даде старт на един социален експеримент в деликатна сфера, каквато са отношенията между държавата и семейството, признати за фундамент на обществото, ще ги минира и ще разруши хармонията между тях. Това е безотговорно и ние категорично няма да се съгласим децата ни да изгубят своите устои”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...