Акценти
Начало / Общество / Решено: Такса смет се увеличава с 66%

Решено: Такса смет се увеличава с 66%

Общинските съветници в Плевен приеха предложението, направено от кмета на Плевен Георг Спартански от новата година такса смет да се увеличи с 66%. Така за недвижими имоти в строителните граници на град Плевен размерът на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятия ще бъде в размер на 1,494 на хиляда от данъчната оценка на имота. За нежилищни имоти на предприятия тя ще бъде в размер на 4,814 на хиляда от по-високата от отчетната стойност и данъчната оценка на имота.

„Не си правя илюзии, че някой ще ми ръкопляска за увеличението на данъците. Аз самият съм недоволен от начина, по който се изчислява такса смет, но за толкова години не се намери вариант за справедливо пресмятане“, категоричен бе кметът Спартански по време на сесията на Общински съвет. Градоначалникът отново поясни, че с това увеличение таксата за жилище в централна градска част с квадратура около 65-70 кв.м, ще се увеличи с около 30-35 лева на година. Промилите за гражданите, които досега бяха 0,9, ще се увеличат на 1,49, а тези за фирмите ще се увеличат от 2.9 на 4,81 промила. Кметът обясни това увеличение с недостига на средства за чистота. По план за 2015 година са били заложени 5 млн. лева, но те са били изразходвани още до 30 октомври. Така месеците ноември и декември остават без средства за чистота. От следващата година ще са необходими и допълнителни 1,2 млн. за оператор на новото регионално депо за отпадъци и така планираните разходи по това перо за 2016 година достигат до 7 млн. лева. За да бъдат събрани те, се налага увеличение на такса смет. „Не може да си играем на популизъм. Трябва да намерим начин да намерим средства за бюджета“, заяви още Спартански. Той посочи, че вариантите са два: да вдигнем такса смет или да преливаме от единия джоб в другия, както е било досега. При втория вариант, обаче, няма да има средства за подобряване на инфраструктурата в Плевен, която пък е от съществена важност за плевенчани, тъй като има улици, които не са ремонтирани повече от 30 години. Градоначалникът подчерта, че трябва да се вземе предвид и увеличението на минималната работна заплата от началото на следващата година, което също ще трябва да бъде заложено в местния бюджет.

Отделно от всичко останало, РИОСВ – Плевен е направило предписание за чистотата на улиците в града, броят на измиванията и честотата на метенето, оросяването на тротоарите, почистванията на тревите и храстите и т.н. За спазването на тези предписания Община Плевен ще трябва да предвиди допълнителни средства в перото за чистота.

Едночасовият дебат за увеличението на такса смет бе прекратен по предложение на общинския съветник Пепо Петков. Така старейшините в Плевен отхвърлиха предложението на д-р Йордан Георгиев таксата да бъде увеличена с 63% и приеха с 24 гласа „за“, 12 „против“ и три „въздържал се“ предложението на Георг Спартански за увеличение от 66%.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...