Акценти
Начало / Култура / Реставратор на Боянската църква обнови част от стенописите в плевенски храм

Реставратор на Боянската църква обнови част от стенописите в плевенски храм

Църквата „Света Троица” в Плевен посреща Рождество Христово с обновени стенописи. В продължение на няколко месеца в храма работи група реставратори от Русе, която освежи стенописите в южната част на храма.

Ръководител на групата е Стефан Колев, който се занимава с реставрация повече от 30 години, а специално с реставрация на църкви – от 1993 г. Започва като реставратор в Боянската църква и две лета работи там. „Света Троица” е първият храм в Плевен, в който Колев работи.

„Реставрацията е дълъг и бавен процес. По време на работата често изникват проблеми, които не могат да бъдат предвидени. Когато вдигнем скелето и се приближим на ръка разстояние от стенописите, не рядко виждаме по по-различен начин проблемите”, сподели опитният реставратор.

За да бъде свършена добре работата и резултатът да е задоволяващ, е важно реставраторът да има сигурна ръка и точно око, казва още той и добавя, че при реставрацията на църква трябва да се следи за канона, особено, когато се възстановят поразени от влага или друго физическо въздействие оригинални стенописи.

Ремонтът и реставрацията на стенописите  в църквата „Света Троица” започнаха още през 2012 г., когато проф. Григорий Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия и неговият бивш студент Владимир Цветков, работиха по стенописите на северния кораб на храма. Тогава са реставрирани и иконите от иконостаса, но поради липса на средства работата е спряна.

 

Храмът „Света Троица” е осветен на 14 май 1912 г. Строителството му продължило 19 години.  Проектът за църквата е дело на градския архитект Гавърда. Строителството е възложено на предприемача от град Трявна Иван Околийски. Във финансирането на строежа се включват Министерството на външните работи и изповеданията, Народното събрание, Окръжният съвет, Градският съвет, Врачанската митрополия, както и плевенското гражданство.  Дълги години след построяването на храма са събирани средства за изографисването му. То започва през  1940 г. след подписан договор със софийския художник Илия Пефев. Стенописите са завършени през 1946 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...