Акценти
Начало / Последни новини / ОФК Спартак (Плевен) възкръсна

ОФК Спартак (Плевен) възкръсна

Първото място на ОФК Спартак (Плевен) след есенния полусезон на Северозападната Трета аматьорска футболна лига радва, но … не е най-важното нещо, което се случи за клуба. Най-хубавото е, че 99-годишната емблема на Плевен продължава да е жива. Само преди около половин година клуба беше мъртвец. Да вярно, детско-юношеската школа /ДЮШ/ функционираше, но без мъжки отбор, Спартак щеше да е като войник без оръжие.

Миналият сезон бе най-срамния в цялата история на клуба. „Корифеите“, които бяха начело изкачиха отбора до 8 място с двойно по-малко точки /41 т./ от шампиона на групата. /И това е добро постижение, защото като по чудо Партизан (Червен бряг), Академик (Свищов) и Трявна не го изпревариха./ Загубите бяха повече от победите – 11:10. Иначе в началото на тази година новата селекция /футболистите бяха събрани като по обява/ водеше тренировъчния си процес на най-добрата футболна база в страната – „Бояна“. След това в пролетния дял на първенството „страховития“ тим спечели едва 4 пъти, толкова бяха и равенствата му, а пораженията – 7. Един от върховете на „далновидното“ управление бе пускането в игра на наказан футболист, което доведе до служебна загуба.

Стигна се дори дотам, че юношите трябваше да доиграват първенството, защото батковците се пръснаха заедно с треньорите.

След „грандиозните“ ходове от футбола в Плевен остана едно … нищо. Само няколко заблудени фенове разискваха варианти за сформирането на две Втори лиги, бленувайки, че Спартак ще попадне в едната от тях. Мечтателите дори не си даваха сметка, че плевенския отбор може да не започне новото първенство в Трета лига, тъй като деградацията беше пълна. Малко преди отборите да стартират подготовката си през лятото за новия сезон стана ясно, че досегашните „специалисти“ повече няма да правят футбол в Плевен. Сформиран бе нов ръководен екип, а спортно-техническия щаб на отбора оглавиха бившите му капитани Красимир Бислимов и Петър Ванков. Площадката обаче беше гола и запустяла – нямаше нито един футболист, дори и от ДЮШ нямаше попълнения за мъжкия тим.

„Трябваше да сформираме отбор, но времето ни притискаше, а кой знае какъв избор на кадри в региона нямаше. Набързо направихме селекция с момчета от Плевен и областта. На този етап това беше правилното решение. Взехме футболисти, които знаят какво е Спартак (Плевен), защото са отраснали в клуба. Направихме добра подготовка. В контролите се видя, че отбора има потенциал. В това въобще не съм се съмнявал, защото отлично познавам всички състезатели – играл съм тях, водил съм ги и като треньор. Така влязохме подготвени, със самочувствие и увереност в първенството. Целта в него е да побеждаваме, да играем приличен футбол и да сме първи в класирането“, разказва Бислимов.

Замисълът се получи и до преди 5-ия кръг спартаковци нямаха загубена точка и не бяха допуснаха гол във вратата си. В следващите три мача обаче плевенския тим не само не спечели, но и загуби два пъти.

„Отдавам го на българския манталитет. Четирите поредни победи вдигнаха самочувствието на играчите повече от необходимото. Помислиха си, че вече са спечелили първенството и в оставащите 26 срещи ще побеждават по инерция. Загубите от Бдин (Видин) и Вихър (Славяново) ни отрезвиха. Най-важното е, че бързо се вдигнахме и преодоляхме въпросната миникриза. Върнахме се на верния път, продължихме с победите и в края на полусезона отново се изкачихме на първото място“, коментира старши треньорът на Спартак. Той е доволен, че е изградил здрава основа за успехите.

„Най-важното е, че имаме много силен колектив. Това е ключът към успеха. Навсякъде, където съм работил като треньор именно това е била основната ми задача и съм я постигал. Доволен съм, че и сега го направихме. Не беше трудно, защото момчетата са с добри характери. Същото се отнася и за целия спортно-технически щаб. Благодарен съм на колегите Петър Ванков, Ботьо Ботев, масажиста Петър Станчев, администратора Симеон Дангуров и изобщо всички. Всеки знае задълженията си и влага усилията си за изпълнението им. Доказателство за добрия климат в клуба е периода, в който бяхме изпаднали в миникризата. Тогава ръководството и Пламен Гетов изразиха твърдата си подкрепа към щаба и отбора. Това ни даде нужната увереност, че работим правилно. Радостен съм, че работя с изброените хора от нашия щаб и с легенда като Пламен Гетов, защото са професионалисти. Няма как да пропусна и подкрепата на феновете, за която сме им благодарни. Те бяха с нас в най-лошите за отбора моменти“, категоричен е амбициозния наставник. Той разкрива и спортно-техническите предимства на своя тим спрямо съперниците.

„Разполагаме с доста опитни футболисти, по-голяма част от кариерата им е преминала в професионалния футбол. Тактически са добре подготвени. Въпреки че работят, играят с голяма амбиция и себераздаване. Манталитетът им е да побеждават във всеки мач. Имат нужната класа и това се вижда в някои мачове, които печелим без да се напрягаме. Както казах най-важен е колектива. Той включва не само тези които са в даден мач на терена, но и момчетата, които влизат като резерви. Всички заедно участват в двете фази на играта – отбрана и атака. Статистиката е красноречива. Допуснали сме 6 гола, като от тях 1 е автогол, 2 са от дузпи и само 3 са ни вкарали от игра. Не разчитаме на един или двама да завършват нападенията ни. 9 футболисти са реализирали 36-те ни гола през полусезона. Постоянно работим да подобрим всеки елемент от играта. В отбора всеки получава шанс за изява, както опитните, така и младите. С екипа ми обясняваме на младите, че трябва да работят с нужната мотивация ако имат желание да играят футбол на по-високо ниво. Ще дойде и този момент за тях“, каза Бислимов. Той е наясно и с недостатъците на водения от него състав.

„Негативното е, че тези добри футболисти са ангажирани с друга професия. Това не ни позволява да проведем този тренировъчен процес, който трябва да направи отбор преследващ високи цели, какъвто е случаят сега със Спартак. Въпреки това препятствие успяхме да се подготвим добре и се видя в хода на първенството. Футболистите ни не бяха провеждали истинска пълноценна подготовка през последните 5-6 години. Благодарен съм им, че въпреки професионалните си ангажименти изпълниха всичко. Същевременно се опазиха от преумора и тежки контузии, които бързо се появяват ако не си водил толкова продължително време нормален тренировъчен процес. Извършвайки всичко това в движение се появиха някои проблеми. Опитваме са да ги преодоляваме и до момента се справяме с всичко. Друг проблем е, че ръководството на клуба дълго време не беше в оптимален състав. Нямаше законен Управителен съвет и това пречи за вземането на решения, които не търпят отлагане. Именно затова някои неща се случиха по-бавно, а други все още чакат решение. Има и странични хора, които пречат“, поясни треньорът. Всички в Спартак са наясно какво му трябва на тима за пролетния полусезон. Вече се работи по селекцията. Търсят се попълнения за надграждане на класата и създаване на по-голяма конкуренция за всеки пост. В клуба са категорични, че спечелването на първото място преминава през изключително сериозни битки.

„Доста равностойно първенство. Силите на отборите до 8 място в класирането са изравнени – всеки може да победи другия. Всеки играе за доброто си представяне и по-престижно класиране. През настоящия сезон качеството се подобри. Съставите се попълниха с доста футболисти, които дойдоха от професионалния футбол и с млади амбицирани състезатели. Тази сплав доведе до вдигане на класата на почти всички отбори. Най-сериозните ни конкуренти за първото място са Янтра (Габрово), Бдин (Видин), Вихър (Славяново) и Севлиево (Севлиево)“, категоричен е старши треньорът на Спартак – Красимир Бислимов.

Голмайстори – есен 2018         

7 – Цветан Петров;

6 – Ивайло Раденцов;

5 – Ивайло Емилов Иванов, Любомир Тодоров;

4 – Тони Паликрушев;

3 – Димитър Димитров, Александър Александров;

2 – Иво Върбанов;

1 – Станислав Иванов.

Автогол – Тихомир Тодоров в полза на Вихър (Славяново)

Северозападна Трета лига – класиране – есен 2018       

  1. Спартак (Плевен)                      12   1   2   36:6     37
  2. Янтра (Габрово)                         11   2   2   46:18    35
  3. Бдин (Видин)                              10   2   3   37:14    32
  4. Вихър (Славяново)                     9   3   3   21:13    30
  5. Севлиево (Севлиево)                 7   4   4   23:14    25
  6. Ком (Берковица)                         7   3   5   20:16    24
  7. Академик (Свищов)                   7   2   6   25:25    23
  8. Локомотив (Мездра)                  7   1   7    31:31    22
  9. Ботев (Луковит)                           6   4   5   19:15    22
  10. Първа атомна (Козлодуй)        6   1   8    31:26    19
  11. Павликени (Павликени)           5   3   7   19:29    18
  12. Трявна (Трявна)                          4   4   7    16:27    16
  13. Янтра (Полски Тръмбеш)        4   2   9    17:32    14
  14. Партизан (Червен бряг)           2   7   6   13:19    13
  15. Локомотив (Дряново)                2   0   13   13:44    6
  16. Левски (Левски)                         1   1   13    7:45    4

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...