Акценти
Начало / Общество / Ремонтират селско читалище с близо 390 хил. лева

Ремонтират селско читалище с близо 390 хил. лева

Читалище „Христо Ботев 1924” в село Долни Луковит спечели проект за цялостен ремонт на материалната база за близо 389 хил. лв. Парите се отпускат по мярка 321 на Програмата за развитие на селските райони, обясни секретарят на читалището Маринела Симеонова. „Много се радваме, че спечелихме проекта, защото със собствени средства това нямаше как да стане. Сега очакваме процедурата по търговете, а днес очакваме и консултантите, които ще ни помогнат за изготвяне на документите”, сподели тя.

С парите ще се подмени ел. инсталацията, ще бъде направена и тоалетна на втория етаж, сградата ще се санира като ще се подмени дограмата, всички врати и прозорци. Ремонтът трябва да е приключил и всички документи да са издадени до началото на 2015 год.

След тези дейности от читалището се надяват да станат още по-посещавано от местните хора място. Макар и с усилия и въпреки ограничените средства, ежегодно в библиотеката постъпват нови книги, така че в момента тя разполага с 14 770 тома. Освен това, от културната институция се похвалиха и че разполагат с 5 компютъра и 1 мултимедия, получени по програма „Глобални библиотеки”.

Така малки и големи от Долни Луковит вече имат лесен и равнопоставен достъп до информация, знания, комуникации и електронни услуги чрез безплатно ползване на Интернет и информационни технологии. Библиотекарят Евелина Стоянова разказа и че компютрите са понякога единственото средство за поддържане на връзка между хората в селото с техните роднини, които работят и живеят в чужбина.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...