Начало / Култура / Ремонтират два храма в Плевен

Ремонтират два храма в Плевен

Строително-ремонтни дейности се извършват от няколко дни в два от храмовете в Плевен – “Св. Параскева” и храм “Св. Троица”.

Голямо скеле, което стига чак до купола на “Св. Параскева”, е в помощ на майсторите. Старата мазилка е свалена и ще бъде сложена нова, за да предпазва стенописите и вътрешността на храма от евентуални течове.

Дълго време в “Св. Параскева” течеше и вътрешен ремонт. Боядисани бяха колоните и свода, стенописите бяха също реставрирани. С помощта на дарители бяха реставрирани и иконите в иконостаса, художници положиха върху орнаментите и златен варак по специфична технология. Сега във вътрешността на храма остават само довършителни работи по олтарната част.

Поглед към историята сочи, че сведения за църквата “Света Параскева“ се срещат в османо-турски регистри още от 1523 год. През 1850 год. в тогавашната Маньова махала, със скромни дарения на местното население била построена малка църква от двойни плетове и вар, посветена на св. Петка-Параскева. Около 1858 год. към църквата било открито училище. С развитието на занаятите и търговията в Плевен се наложило и малката църква да се поднови и разшири. С много усилия за няколко месеца църковното настоятелство успяло да получи съответните султански берати. Градежът на храма започнал на 4 май 1870 год. и завършил през 1872 год., така на мястото на старата “плетеница” била построена великолепна трикорабна базилика. Тя е тържествено осветена лично от екзарх Антим I. Автор на сградата е големият тревненски първомайстор Генчо Кънев.

През 1870-те год. жителите на Горни Плевен замислят строеж на нов храм. Набирането на средства за строителството на църквата „Света Троица” започва през 1873 г., но политически и финансови причини забавят строежа цели 20 год. През 1893 г. се учредява комитет, който да се грижи за подготовката и строежа на храма. Възглавява се от кмета Христо Данаилов. Проектът за църква е дело на градския архитект Гавърда. Строителството е възложено на предприемача от град Трявна Иван Околийски. Във финансирането на строежа се включват Министерството на външните работи и изповеданията, Народното събрание, Окръжният съвет, Градският съвет, Врачанската митрополия, както и плевенското гражданство.  Селяните от близките села карат камъни от Кайлъшката кариера, а населението, живеещо в селата край река Вит, осигурява пясък.  Цели 19 год. продължава строителството на храма до дългоочаквания ден на освещаването – 14 май 1912 г. Дълги години след това се събират средства за изографисването му. През 1940 г. се сключва договор със софийския художник Илия Пефев. Изографисването започва от олтара, а през 1946 г. се довършва и останалата част от храма.

След толкова десетилетия, днес в църквата „Св. Троица” върви ремонт и реставрация на стенописите. С реставрирането се е заел проф. Григорий Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия. Помага му Владимир Цветков, бивш негов студент. Любопитно е, че съпругата на Владимир – Елица, е от Плевен и също е студентка на проф. Григоров. Процесът на реставрация ще е дълъг, тъй като течове са нанесли сериозни поражения върху стенописите, научихме от проф. Григоров. Те ще бъдат почистени, стабилизирани, липсващите елементи ще бъдат ретуширани, а декоративните елементи ще бъдат напълно реконструирани. В момента се работи върху северния кораб на църквата, след което реставраторите ще започнат централния купол. Кога ще завърши ремонтът зависи и от осигуряването на средства. Ето защо от храма събират помощи за подпомагане на реставрационните дейности.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...