Начало / Общество / Реликви от бойното поле край Плевен представят в Къщата музей „Цар Освободител”

Реликви от бойното поле край Плевен представят в Къщата музей „Цар Освободител”

Изложба „Реликви от бойното поле при Плевен 1877” е подредена в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен. Тя е посветена на 142 години от Освобождението и е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално освобождение”. Изложбата включва 83 експоната от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.

По време на Руско-турската война 1877-1878 г. боевете за Плевен придобиват изключително значение във военностратегическо и политическо отношение. При Плевен се провеждат мащабни и значими военни операции. За превземането на града в петмесечните боеве от 1877 г. падат убити и ранени 31000 руски и 4500 румънски воини.

Военните гробове край Плевен са разкопавани през 1956 г. (с. Тотлебен), 1961 г.  (гр. Долни Дъбник), 1965 г. (с. Горни Дъбник), 1971 г. (гр. Пордим) и 1973 г. (с. Телиш). Разкопаването е свързано с реставрацията на паметниците и възстановяването им на старото място или пренасяне на ново.

Реликвите от бойното поле са сравнително оскъдни и еднообразни: най-много са копчетата от униформи и бельо, монети, гилзи, парчета от снаряди, пироните и парчетата от плат. Особено място сред тях заемат кръстчетата и малките икони, които са не само символи на християнската вяра, но и на вяра в оцеляването и надежда за спасение. Някои войници ги получават след раждането си или светото кръщение, а  други – при заминаването на война от близки. Понякога са раздавани и от различни църковни организации.

Благодарение на опростената технология на изработка и ползването на сравнително евтин материал, иконите и кръстовете намират широко разпространение в Русия. На най-голяма почит се радват иконите с образа на Св. Богородица „Радост на всички скърбящи“ и изображенията на Св. Богородица Казанска, Св. Богородица Владимирска, Св. Богородица Тихвинска и Св. Богородица „Неизгаряща къпина“,  призовани да окажат помощ както в ежедневието, така и в тежки моменти. Наред с иконите на Св. Богородица и Св. Николай Чудотворец, възприемани като покровители на войската в представите на обикновените войници, по бойните полета се откриват и голям брой представящи Св. Архангел Михаил, което превръща тези светци в най-важните закрилници на живота.

Носени с вяра, надежда и любов – кръстчета и малките икони, преминали през огъня на битките, придобиват не толкова религиозна, колкото научна, и най-вече сантиментална стойност. Зад всяко кръстче и икона стои един преждевременно прекъснат живот, несбъднати мечти и неизживени чувства.

Най-многобройни в изложбата са реликвите на християнския култ от руското гробище край  Пордим – 8 кръстчета и 7 икони, от Долни Дъбник – 6 кръстчета и 4 икони, с. Телиш – 2 кръстчета и 3 икони, с. Гривица – 2 кръстчета и 1 икона, с. Тотлебен – 2 кръстчета и 1 икона, с. Горни Дъбник – 1 кръстче и Плевен – 1 кръстче .

Акцент в изложбата е кутийка, съхранявала детски къдрици, открита в гроб на руски войник. Не знаем името на войника и от къде е, но е сигурно, че зад този, предизвикващ умиление експонат стои силната вяра на един войник и надеждата, че  отново ще види своето дете.

Един от експонатите е порцеланова чиния, принадлежала на ген. Александър Михайлович Божерянов, участник в Руско-турската война 1877-1878 г., ранен в боевете за Плевен.

„Реликви от бойното поле при Плевен 1877 г.” включва и църковна утвар,  вензели, апликации, глинени лули, мастилница и др., които са част от богатото  културно-историческото наследство на Руско-турската война 1877-1878 г. и поддържат жива историческата памет на поколенията за драматичните събития, които донасят свободата на България.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...