Начало / Образование / Ректорът на Медицинския към първокурсниците: Въоръжете се с търпение и сили, за да извървите трудния път на познанието

Ректорът на Медицинския към първокурсниците: Въоръжете се с търпение и сили, за да извървите трудния път на познанието

Днес Медицински университет – Плевен откри тържествено новата си академична година. Церемонията се проведе на открито в двора на Ректората. Тя започна с изпълнение на студентския химн и посрещане на академичното ръководство.

Тази година Медицински университет – Плевен отваря врати за 460 студенти-първокурсници, приети за обучение в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми, в професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности.

Първокурсниците бяха приветствани от ректора на университета проф. Славчо Томов.

„Днес вие сте изправени пред едно от най-големите предизвикателства в живота си. Аз не искам да Ви заблуждавам и да Ви обещавам, че ще Ви бъде лесно. Напротив, въоръжете се с търпение и много сили, за да извървите трудния път на познанието”, обърна се той към новоприетите студенти.

Преди това той с гордост подчерта, че Медицински университет – Плевен е „един от най-динамично развиващите се университети в България и в Европа”. „Нашето иновативно мислене, високите технологии, които въвеждаме в обучението и клиничната практика, е посветено единствено и само на вас, търсещите и мотивирани млади хора”, изтъкна проф. Томов.

Той посочи някои от конкурентни предимства в обучението и научноизследователската дейност  в университета – VR студио за 360-градусово наблюдение в операционната зала, 3D студио за обучение в реално време, 3D медицинска маса за виртуални дисекции, виртуални зали със симулатори, възможностите на телемедицината, телепатологията и телехирургията, робот-асистирана хирургия. Само преди месец е пуснат в експлоатация високотехнологичен интегриран интердисциплинарен операционен блок със системи за навигация и телехирургия в областта на специалностите уши-нос-гърло, онкохирургия и гинекология. Предстои да заработят едни от най-модерните в България лаборатории по геномика, 3D принтиране и биопринтиране.

Отговор на приветствието на Ректора направи Ралица Иванова, която е сред тримата първокурсници, приети с максимален бал и записани в специалност «Медицина».

По традиция Ректорът проф. Славчо Томов връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по всички специалности на факултетите и колежа. След което новоприетите студенти положиха академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции.

Церемонията по откриването на новата академична година завърши с поздрав на солисти на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...