Начало / Общество / Плевен  е част от националния фестивал по повод 125 години от създаването на първата ТПК в страната

Плевен  е част от националния фестивал по повод 125 години от създаването на първата ТПК в страната

Плевен е един от осемте градове в страната, в които ще се проведат инициативи от Националния фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания”, с който ще се отбележат 125 години от създаването на първата трудово-производителна кооперация в страната. Това съобщи на пресконференция днес в Пресклуба на БТА в Плевен Пенчо Карагьозов, дългогодишен председател на Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации в Плевен.

Фестивалът ще включва разнообразни събития, чиято цел е да засили фокуса на местната общност към хората с увреждания, но не към техните проблеми, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени, уточни инж. Данаил Начев, новият председател на ОС на ТПК – Плевен и дългогодишен председател на ТПК „Мара Денчева”, която е най-голямата трудово-производителна кооперация в Плевен.

Официалното откриване на фестивала в Плевен ще е на 23 септември, от 10 часа в читалище „Съгласие”, когато ще бъде подновен меморандумът за сътрудничество и подкрепа  между  ОС на ТПК – Плевен и Община  Плевен. След което, от 11 часа в началото на велоалеята в Градската градина ще бъде даден стартът на състезанието „Спортуваме заедно” . В него ще се включат спортни двойки от хора с увреждания и здрави хора, които заедно ще извървят определен маршрут.

„Идеята е по този начин да изтъкнем важността на работа в екип за успеваемостта на хората с увреждания”, подчерта инж. Начев.

Във фоайето на читалище „Съгласие” е подредена фотоизложба, уловила интересни мигове от дейността на кооперациите, като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел.

„Кооперациите са цвета на гражданското общество. Те са най-демократичното производствено сдружение, изградено на принципа „еди член – един глас”, акцентира Пенчо Карагьозов и посочи, че в световен мащаб над 1 млрд. от населението се издържа финансово и социално се подпомага  от дейности на кооперации.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...