Акценти
Начало / Любопитно / Режисьорът Андрей Слабаков навършва 54

Режисьорът Андрей Слабаков навършва 54

Андрей Слабаков

Андрей Петров Слабаков е български режисьор, сценарист и актьор. Син е на известния български актьор Петър Слабаков. Негова съпруга е актрисата Ернестина Шинова.

Андрей Слабаков е роден на 13 август 1960 г. в София. През 1984 година завършва кинорежисура при Янко Янков във Висшия институт за театрално и филмово изкуство (ВИТИЗ, сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“. Работи като асистент-режисьор и втори режисьор в Студия за игрални филми „Бояна“.

От 1991 до 1995 г. работи в Италия за телевизионните компании RAI 1 и RAI 2. Негови са филмите „Вагнер“, „Влак за морето“, „Перловец — река на живота“ и др. Сред документалните му ленти са „Евреите в България“ (1995 г.), „Али Мехмед — самотният поет и смисълът на живота“ (2000 г.) и други.

Занимава се и с шоубизнес. Участва в третия сезон на Вип Брадър. Капитан е на отбор е в телевизионното предаване „Аз обичам България!“ по Нова Телевизия.

Известният с хапливия си език Андрей Слабаков има няколко награди за филма „Влак за морето“ от Фестивала на късометражното кино в Париж през 1990 г. Печели награда за режисура на Международния кинофестивал (МКФ) в Лион, Франция. Отличен е и от Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и от Националния фестивал „Великата илюзия“. Печели и наградата „Златен витяз“ за дебют с филма „Вагнер“ през 1999 г.

Изявява се още и като продуцент.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...