Начало / Любопитно / Левичарите по света празнуват

Левичарите по света празнуват

левичар

13 август е Международният ден на левичарите. Левичарите празнуват този ден, за да разпространят ползите и недостатъците от това да си служиш с лявата ръка. Да бъдеш левичар е наистина трудно, защото се нуждаеш от специални устройства, които да са пригодени към лявата ръка. Статистиката сочи, че между 7 и 10% от населението на планетата са левичари.

Какво е левичар? Това е човек, у когото доминира дясната половина на главния мозък. Обикновено доминира една от двете половини, освен това нещата са кръстосани, т.е. дясната половина на човешкото тяло се управлява от лявото полукълбо на главния мозък, а лявата – от дясното. Учените са определили степени на доминиране: силно изразена („стопроцентов” десничар или ярко изразен левичар) и слабо изразена (може да има 1-2 признака на „левичарство” – водещо ляво око и ляво ухо, но водещата ръка е дясната).

А при т.нар. амбидекстри двете полукълба работят еднакво, те еднакво добре владеят двете ръце, уши, очи. Тези хора не са много, но според изследванията на учените броят им постоянно нараства.

Много левичари са дискриминирани в обществото, тъй като са принудени да използват устройства за дясната ръка, да карат от дясната страна на пътя, дори биват обиждани.

Повечето левичари се гордеят с тази своя особеност. Някои са уверени, че левичарите са едни от най-талантливите представители на човечеството. Тези хора са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка. Едно от техните предимства е ръкопашния бой, главно заради елемента на изненадата.

Друго интересно твърдение е, че левичарите приспособяват зрението си под вода по-лесно. Според астрологията пък щастливият ден на хората, при които водеща е лявата ръка, е вторник.

Композиторите Моцарт и Бетовен също са били левичари, което проличава и в техните произведения. Партията за лявата ръка често е по-сложна и затова и до днес левичарите изпълняват тяхната музика с по-голяма лекота.

Сред най-известните левичари са настоящият американски президент и бившите такива Барак Обама, Бил Клинтън, Джорд Буш, Хари Труман, Роналд Рейгън. Музикантът Кърт Кобейн също е в тази група, като се смята, че да вириш на китара с лявата ръка наистина е голямо предизвикателство.

Сред филмовите звезди левичари са Анджелина Джоли, Том Круз, Чарли Шийн, Никол Кидман, Джулия Робъртс, Ема Томсън, Опра Уинфри и Брус Уилис.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...