Акценти
Начало / Култура / Регионалният музей представя филм за Хараламби Гарибов на националната среща в Ловеч

Регионалният музей представя филм за Хараламби Гарибов на националната среща в Ловеч

Хараламби Гарибов

От 11 до 13 юни в Ловеч ще се проведе Трета национална среща на тема „Музеите и устойчивото развитие”, организирана от Регионалния исторически музей – Ловеч, в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Българският национален комитет на ИКОМ и община Ловеч.

Срещата ще има две подтеми – туризмът между атракциите и музеите, и личностите на България – забравени или неоценени.

Регионален исторически музей – Плевен ще участва с презентация по втората подтема. Тя ще бъде представена в първия ден на националната среща от Нели Дакова, ръководител на отдел „Нова и най-нова история” в Регионалния музей.

Ще представя документалния филм „Пазителят – Хараламби Гарибов – основоположник на фолклорните  ансамбли” с акцент какво е направил той за Плевен и за страната ни и как направеното от него достига до нас, за да се проследи устойчивостта на делото му, разказа ден преди участието в националната среща Нели Дакова.

Така плевенската презентация ще отговори на една от основните цели на форума – връзки и последици от минало и настояще, както и преосмисляне целите в ежедневната работа, за да започнем да се чувстваме като част от глобалното общество, което не се ограничава само с осигуряване и задоволяване на ежедневните нужди, обясни Дакова.

Премиерата на документалния филм за Хараламби Гарибов беше в рамките на  Европейските дни на наследството, които се проведоха от 26 до 28 септември в Плевен. Хараламби Гарибов е пазителят, който пръв проумява, че трябва да бъде издирвано, съхранявано, разработвано и популяризирано българското песенно и танцово изкуство, е акцентът на документалния филм. „Неговата мечта е чрез магията на танца да покаже пред  света какво притежава българският народ”, разказа Дакова.

Около живота на Хараламби Гарибов има още много за изследване, а документалният филм изтрива малко от забравата, която е покрила името на този достоен плевенчанин, който има една голяма мечта – да съхрани българския фолклор и да го покаже пред света в цялата му красота, допълва Нели Дакова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...