Начало / Общество / Районна прокуратура – Плевен започна разследване за евентуално замърсяване на река Осъм

Районна прокуратура – Плевен започна разследване за евентуално замърсяване на река Осъм

Районна прокуратура – гр. Плевен се самосезира след излъчен репортаж в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия, за нов случай на евентуално замърсяване на водите на река Осъм в района на село Черковица, обл. Плевен.

Във връзка с данните, изнесени в излъчения на 12.01.2020 г. репортаж, е образувано Досъдебно производство за престъпление по чл. 352, ал.1 от НК. В хода на предстоящите процесуално следствени действия ще се събират доказателства относно степента на замърсеност на водите на р. Осъм. Представлява ли реката опасност за хора или животни и растения и годна ли е водата за използване за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели. Ще се установява източника на наблюдаваното оцветяване  на водите на реката и на лице ли е причинно – следствена връзка между него и дейността на намиращото се в близост предприятие за производство на домакинска и тоалетна хартия.

През изтеклата година прокуратурата е водила и друго досъдебно производство, с предмет предходно оцветяване на водите на р. Осъм в района на с. Черковица. В хода на проведените процесуално следствени действия, обаче не са били събрани годни доказателства за наличието на замърсяване на водното течение на реката и наказателното производство е било прекратено.

Разследването по новообразуваното досъдебно производство продължава.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...