Начало / Общество / ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака, използва се името на МВР

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака, използва се името на МВР

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, директо изтривайте!

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  – в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наречен „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се твърди, че е електронен фиш от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте, съветват от ГДБОП.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ посочват, че в днешни дни спам кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други спам атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите  съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...