Начало / Здравеопазване / Разходка в Рим е наградата в детски конкурс „Не на цигарите”

Разходка в Рим е наградата в детски конкурс „Не на цигарите”

Националният център по обществено здраве и анализи,  съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (A.N.V.O.L.T.),  за шестнадесети пореден път организира международен конкурс за детска рисунка “Не на цигарите!”. Конкурсът е част от международен проект, който тази година включва България, Италия, Македония и Румъния.
Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 10 май на адрес : Националния център по обществено здраве и анализи – София, бул.”Академик Гешов”15.
Голямата награда е екскурзия в Рим за малкия художник и един от родителите му.  Останалите отличени от журито участници ще получат предметни награди.
Журирането и определянето на рисунката-победител в конкурса „Не на цигарите” ще се състои на 15 май 2012г. По традиция председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. Комисията е с нечетен брой участници. Според регламента, в комисията работи и детско жури от 3 деца (на възрастта на участниците) от училище с разширено изучаване на рисуване. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса.
Награждаването на победителите ще се извърши  на церемония, съпроводена от изложба в Галерията за чуждестранно изкуство в София от 11  ч. на 19 май.
Идеята на проекта е  да развие творческите способности на децата, както и  да създаде позитивни нагласи у децата към здравословния начин на живот и готовност за избягване на тютюнопушенето.

По изчисления на СЗО, при над 1 милиард възрастни пушачи, 700 хиляди  т.е около 1/2 от всички деца в света са пасивни пушачи. Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за  общественото здраве.Основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са пушещите в присъствие на детето родители и други членове на семейството . Според проучване на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, по-голямата част от учениците прекарват часове наред дневно в среда, където се пуши. Над 70 процента от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара, като  момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата – на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст, като 14.3 процента са всекидневни пушачи. Тревожен е фактът, че 7.2 процента от учениците са запалили първата си цигара на възраст 7 години и по-рано,а всеки девети-на 8 -10 години.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...