Акценти
Начало / Общество / Разпространители на информация в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество се събраха в Плевен

Разпространители на информация в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество се събраха в Плевен

С цел да се разшири мрежата на разпространителите на информация, създадени на регионално ниво, днес в Плевен се провежда конференция. Инициативата събра европейските разпространители на информация, а целта на конференцията е да повиши информираността относно финансовия инструмент, предоставен от Европейския съюз на Румъния и България както и положителното въздействие върху обществения живот в съответната област.

Организатор на форума е Съвместният Технически Секретариат (СТС) на Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България 2007-2013” в рамките на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш. Представител от там е Магдалена Никулае – Котелник, ръководител отдел „Информиране и публичност” в Регионалния офис и Майя Стоилова – експерт от отдела. Те информираха за напредъка на Програмата, за адресираните към бенефициентите и програмирани за следващия период срещи, за организираните събития за популяризиране на програмата. Данните сочат, че до момента 142 са договорените проекти, от които 43 са в изпълнение, 93 са приключилите, а 6 – прекратените проекти. От началото на годината до момента са проведени 10 работни срещи с бенефициенти по проекти, две технически срещи и два семинара. Осем пък са били едновременните дейности за 9 май – Денят на Европа, организирани в Кълъраш, Крайова, Дробета Турну Северин, Силистра и Плевен.

Това, което предстои за бенефициентите, са технически срещи с водещите партньори по проектите. Такава среща ще се проведе на 2 юли за област Плевен. Ще бъдат организирани и разнообразни събития за популяризиране на Програмата за трансгранично сътрудничество.

Дискусиите в рамките на днешната конференция в Плевен се концентрираха върху ролята на мрежата на европейски разпространители на информация да подбират, адаптират и трансферират информации за Програмата към широката общественост. Защото без съмнение комуникацията, разпространението на информация и популяризирането са необходимите елементи както на оперативната Програма, така и на всички текущи проекти.

Ще припомним, че общата стратегическа цел на Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България 2007-2013” е да сближава хората, общностите и икономиките на трансграничния регион между Румъния и България, за да участват те в съвместно развитие на зоната за сътрудничество като използват човешките и природните си ресурси както и предимствата по устойчив начин.

През юни пък предстои среща на високо ниво, на която ще трябва да се вземе решение как ще се нарича програмата през следващия програмен период, какви ще бъдат приоритетите и посоки за развиване на дейности.

На снимката: Емил Манов, ръководител на Информационното звено по Програмата за трансгранично сътрудничество, което е разположено в Плевен,  Магдалена Никулае – Котелник и Майя Стоилова

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...