Акценти
Начало / Общество / Областният информационен център представи основни моменти от бъдещата си работа

Областният информационен център представи основни моменти от бъдещата си работа

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, в Областния информационен център в Плевен организираха среща с медии под мотото  „Медиите и Областен информационен център Плевен в подкрепа на новия програмен период за България“.

Йонка Янакиева, управител на Областния информационен център  представи проведените от началото на годината събития. Проведени са 8 информационни срещи, в които са се включили 300 участници. Офисът на ОИЦ в Плевен е бил посетен от 600 потенциални ползватели на възможностите за финансиране на свои идеи и дейности чрез Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Все по-голям е интересът към възможностите за саниране на жилища по процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика”, като средно на ден имаме по трима-четирима посетители интересуващи се от възможностите на процедурата, обясни Янакева.

Тя цитира данни от Информационната система за управление и наблюдение, според които в момента за област Плевен има регистрирани 43 договора за изпълнение на проекти по различните оперативни програми с 28 ползватели. Общата стойност на проектите е в размер на близо 119 млн. лв.  От началото на тази година регистрираните договори са 7 за 139 хил. лв., допълни Янакиева и подчерта, че до края на годината усвоените средства по договори към европейски програми трябва да достигнат 65%. Към момента този процент е 35.

На срещата стана ясно, че от месец юли ОИЦ – Плевен започва втори цикъл информационни събития, по време на които експерти ще запознаят потенциалните ползватели на финансовите средства на ЕС с новите оперативни програми.

Най-хубавото е, че хората вече припознават Областния информационен център като основен  източник на информация за европейските програма, завърши представянето Йонка Янакиева.

Това, което правите е необходимото и различното,  и то трябваше да се направи за малките селища в региона, за да достигне до всички информацията за финансовите възможности, които предлагат програмите на ЕС, каза в отговор на изнесената информация Даниела Димитрова от Фонд „Читалища”, партньор на ОИЦ – Плевен в много от дейностите. Димитрова пожела на колегите си да развият дейностите, които ще позволят да се подобри обратната връзка с ползвателите на европейските проекти.

Срещата завърши с неформални разговори и размяна на рекламни материали.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...