Начало / Здравеопазване / Разкриха безплатен телефон за консултации на хора с хронични заболявания в условията на COVID-19

Разкриха безплатен телефон за консултации на хора с хронични заболявания в условията на COVID-19

Информационна линия в помощ на пациентите с хронични заболявания стартира от днес – 22 април 2020 г. Линията е създадена от Националната пациентска организация, с подкрепата на VIVACOM, и ще бъде в помощ на пациентите всеки работен ден от 9.00 до 18.00 часа.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще имат възможност да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др.  На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация. Линията не обслужва спешни състояния.

Благодарение на партньорството с VIVACOM, телефонните консултации са безплатни за пациенти до края на май 2020 г. За пациенти, за които е необходима консултация по документи или преглед на резултати от изследвания, НПО осигурява възможност за пряка връзка с лекарите във виртуален здравен кабинет, предоставен от Medcare.bg. Информационната линия гарантира достъпа до здравна информация и навременно информиране на хората с хронични заболявания в условията на извънредно положение, без да отменя консултацията с техния лекуващ лекар. Повече информация за специалистите, които приемат обажданията, може да бъде получена на информационния портал на НПО за пациенти в условия на COVID – www.covid.npo.bg.

Откриването на горещата телефонна линия 0800 14 515 е първият етап на дългосрочната кампания на Националната пациентска организация в подкрепа на хората с хронични заболявания. Правни експерти, пациентски организации и научни дружества работят по пакет от предложения, които да улеснят дигиталното здравеопазване, както и да гарантират достъпа до здравни грижи дистанционно за заболяванията, при които това е възможно.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...