Начало / Образование / Разкриват две нови бройки за медицински специалисти в ДГ „Звънче” – Плевен

Разкриват две нови бройки за медицински специалисти в ДГ „Звънче” – Плевен

Да бъдат разкрити две нови щатни бройки за медицински специалисти в ДГ „Звънче“ – гр. Плевен, реши Общинският съвет на Плевен. Решението е във връзка със сформирането на втора яслена група в детското заведение.

С писмо до Община Плевен от 8 юни тази година директорът на ДГ „Звънче“ Даниела Дончева е уведомила, че на заседание на педагогическия съвет е съгласувано нейно предложение за разкриване на нова яслена група по реда на Закона за предучилищно и училищно образование и Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование.

Съгласно изискванията на Наредба №26 за устройството и дейността на детските ясли, детските кухни и здравните изисквания към тях на Министерство на здравеопазването, за функционирането на една яслена група е необходим екип от минимум 2 медицински лица /сестри или акушерки/ и 2 детегледачки. В същото време Постановление на Министерския съвет относно изпълнението на държавния бюджет за 2020 г. посочва, че финансирането на разкритите след 1 януари 2020 г. места в детските ясли, детските кухни, детските градини, специализираните институции за социални услуги и социалните услуги, се осигурява от приходите на общината. От следващата бюджетна година финансирането може да се осигури по стандартите за съответните делегирани от държавата дейности, при условие че местата са разкрити не по- късно от 30 юни 2020 г.

В тази връзка Общинският съвет гласува увеличаване на щатната численост на персонала в яслени групи в детски градини с 2 бройки – от 32 те стават 34, считано от 15.09.2020 г., като финансирането на разкритите 2 нови бройки ще бъде от бюджета на Община Плевен за 2020 г.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...