Начало / Икономика / Освободиха общински фирми отличници от плащане на дивидент

Освободиха общински фирми отличници от плащане на дивидент

Общинският съвет на Плевен прие годишните отчети и баланси за 2019 г. на търговските дружества с общинско участие. Със същото решение съветниците определиха и размер на дивидента, дължим на Общината от търговските дружества, приключили годината на печалба.

Приети са финансовите отчети и баланси за 2019 г. на: „ДКЦ II – Плевен“ ЕООД; „ДКЦ III – Плевен“ ЕООД; „Тролейбусен транспорт“ ЕООД; „Инжстрой“ ЕООД; „Паркстрой“ ЕООД и „Тибор“ ЕАД. Същите са разгледани и одобрени и на заседание на Постоянната комисия по „Стопанска политика и транспорт“. Управителните органи на посочените шест търговски дружества да бъдат освободени от отговорност за съответния период, решиха съветниците.

Със същото решение бе определено четири от фирмите, които са приключили годината на печалба, да бъдат освободени на 100% от плащане на дължимия годишен дивидент. Това са: „ДКЦ II – Плевен“ ЕООД, „ДКЦ III – Плевен“ ЕООД, „Паркстрой“ ЕООД и „Тибор“ ЕАД. Съветниците задължиха управителите на тези четири дружества да ползват освободения дивидент за закупуване на дълготрайни материални активи, необходими за  основната икономическа дейност, за която са регистрирани и за извършване на строително-ремонтни работи. Всяко тримесечие те трябва да представят и отчет за начина на изразходване на съответните средства.

Общинският съвет гласува още управителните органи на три от общинските търговски дружества – „Тролейбусен транспорт“, „Инжстрой“ и „Тибор“, да проведат конкурс за избор на експерт-счетоводител за заверка на финансовия им отчет за 2020 г. и в срок до 30 юли тази година да внесат в Общинския съвет протокол от конкурса и съответното предложение.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...