Акценти
Начало / Образование / Разговор за Левски проведоха в НУ „Христо Ботев”

Разговор за Левски проведоха в НУ „Христо Ботев”

левски

Актьорът Веселин Плачков и историкът Димитър Руски се срещнаха днес с ученици от НУ „Христо Ботев” в Плевен. Срещата премина под мотото „Каквото съм правил, в полза народу е“ с почит към паметта на Апостола.

Историкът Димитър  Руски  представи исторически документи и публикации на съвременници и изследователи на делото на Апостола, в които се споменава за основавенето на първия ВРО в града ни. Руски разказа интересни моменти от живота на Левски и провокира учениците с въпроси за идеите му.

С много въпроси учениците затрупаха актьорът Веселин Плачков, който се снима във филма на Максим Генчев „Васил Левски”. Актьорът сподели, че снимайки филма, е научил много  подробности за живота на Апостола, които не са му били известни, като това, че е говорил чужди езици и се е интересувал от изкуството и архитектурата на други държамви.

В знак на признателност към делото на Апостола на 19 февруари най-големите ученици в училището – четвъртокласниците, ще поднесат цветя пред паметника на героя в града – пример за патриотизъм, жертвоготовност и всеотдайност за всяко поколение .

левски

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...