Акценти
Начало / Здравеопазване / Развитие на роботизираната хирургия в урологията и общата хирургия е целта на проф. Горчев и екипа му

Развитие на роботизираната хирургия в урологията и общата хирургия е целта на проф. Горчев и екипа му

Проектът, който стартирахме преди пет години е много сериозен и много персепктивен, но философски много труден, тъй като България все още не е узряла за новите технологии и те малко трудно навлизат. Това каза на пресконференция днес проф. Григор Горчев, по повод пет години от въвеждането от него и развитието на роботизираната гинекологична хирургия в страната. Проф. Горчев е първият в Югоизточна Европа и нашата страна сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci S,  преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия в Страсбург, Франция. През 2008 г. той извършва първата асистирана с робот онкогинекологична операция, като  досега проф. Горчев и екипът му са извършили близо 500 операции с роботизираната система Да Винчи.  Въпреки това България изостава от другите европейски страни по отношение на роботизираната хирургия, отчита проф. Горчев. Той посочи, че ако през 2008 г. в Източна Европа е имало само три робота, единият от които в Плевен, то сега картината е далеч по-различна – в Румъния има пет робота, в Гърция – девет, а ние продължаваме да бъдем само с един.

Той съобщи, че до 2-3 месеца в Плевен трябва да заработи нова роботизирана система, която ще бъде осигурена по европейски проект. Като оптимистичният вариант е през месец септември с нея да бъде извършена първата коремна операция. Дотогава ще бъде обучен и екипът от трима специалисти по обща хирургия.

За нас е цел да развиваме роботизираната хирургия в урологията и общата хирургия, тъй като в роботизираната онкогинекологична хирургия вече имаме стандарт, подчерта проф. Горчев.

Пред него и екипът му предстои да извървят и трудния път за разкриване на клинична пътека за роботизирана урологична хирургия, а също и за обща хирургия. От началото на тази година има разкрита клинична пътека за роботизирана онкохирургия, по която се отпускат 8 000 лв. за една операция. Тези средства покриват единствено сервиза на робота и инструментите, които могат да бъдат използвани за не повече от 10 операции. Но ние сме убедени, че това е инвестиция в интелектуален потенциал и въпреки съществуващия в България  мълчалив саботаж на новостите, съм убеден, че нищо не може да спре навлизането на новите технологии в областта на медицината, подчерта проф. Горчев.

А ректорът на Медицинския университет – проф. Славчо Томов, който е сред първите помощници в екипа на проф. Горчев, изтъкна, че сред младите лекари има голям интерес към роботизираната хирургия.

Важен е и фактът, че към този тип хирургия има интерес от пациенти от Гърция, Турция, Румъния. Проблемът обаче е, че в България онкологичната помощ не е организирана на едно място и това разколебава пациентите от другите страни, а също е сериозен проблем за оказване на навременно и адекватно лечение на българските пациенти, изтъкнаха двамата професори. Като голям плюс те изтъкнаха осигуряването на  линеен ускорител за лъчелечение, който се очаква да заработи в Универститетската болница в Плевен през месец септември.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...