Акценти
Начало / Общество / Радикални мерки срещу гетото край Балаклия в Плевен

Радикални мерки срещу гетото край Балаклия в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански днес лично провери какво е състоянието на района около чешмата в местността Балаклия. Районът е почти в центъра на Плевен, но се е превърнал в истинско гето. Многобройни сигнали на плевенчани, принудени да търпят шума, мръсотията  и миризмата, идващи от десетината  цигански къщи в района, са причина днес плевенският кмет на място да провери как стоят нещата. Заедно с него бяха зам.-кметът по строителството арх. Невяна Иванчева, началникът на отдел „Екология” – инж. Павлина Тодорова, шефът на „Жилфонд” – Полина Георгиева.

Локално сметище, разпилени боклуци около иначе празния контейнер и пепелище от горени гуми видяха те при чешмата на Балаклия. Оказа се, че само преди десетина дни районът е бил почистен, но вече не личеше. Няколко възрастни жени от съседни къщи веднага дойдоха и засипаха общинарите с оплаквания от  живеещите наблизо цигани, които вдигат непрестанно шум, слушат високо музика и са превърнали целия район на сметище, около което обикалят бездомни кучета и котки.

IMG_3708спартански-недоволни плевенчани

Кметът и придружаващите го минаха по улица „Рибарица”, на която живеят няколкото цигански семейства, създаващи проблемите в района. Оказа се, че само три от къщите там са на „Жилфонд”, останалите три-четири имота, за които е трудно да се каже, че са къщи, са частни и са отдадени под наем. В района няма канализация,  дворовете около руините на някогашни домове са заринати от боклуци, сега скрити зад обилна растителност.

IMG_3713сметище незаконно

След като огледа района, кметът разпореди да бъдат взети радикални мерки за разчистването му. Първо да бъде създадена комисия, която да освидетелства опасни ли са постройките и да даде предписание на собствениците да ги премахнат. След което с техника да бъде разчистен района.

IMG_3712порутени къщи

IMG_3710балаклия

IMG_3711балаклия -пепелище от горели гуми

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...