Начало / Политика / Радан Кънев: Сближаването между ГЕРБ и ДПС е изключително сериозна заплаха за страната

Радан Кънев: Сближаването между ГЕРБ и ДПС е изключително сериозна заплаха за страната

Радан Кънев - Найден Зеленогорски

Основна цел на  нашата предизборна кампания и на нашето поведение в следващия парламент е отстраняването на  БСП от политическата власт за дълъг период от време  и отстраняване на ДПС от лостовете на икономическата и съдебната  власт. Това заяви на пресконференция днес в Плевен лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му в момента БСП представлява единствено кръговете на червената партийна номенклатура в бизнеса, а ДПС  е заграбило лостовете на икономическата власт и лостовете, с които управлява българското правосъдие. „По този причина  нашата основна цел ще бъдат реформите в правосъдието и администрацията, за да бъдат върнати професионалистите, които бяха махнати, защото не са част от управляващите. Това е проблем в цялата страна и ГЕРБ и ДПС са негови основни лица”, заяви Кънев.

Според Радан Кънев, изявлението на Лютви Местан, че ще даде толеранс от 300 дни на всяко управление, е неприкрита заявка за подкрепа на ГЕРБ. „Тя има за цел запазване на икономическите лостове на ДПС и за по-мощното присъствие на Движението в българското правосъдие”, заяви Радан Кънев. Това сближаване между ГЕРБ  и ДПС според него е изключително сериозна  заплаха за страната. Като най-видим пример на това сближаване Радан Кънев посочи  случващото се с КТБ. „Няма никакво съмнение, че това се прави с две цели – да се заметат следите на мръсните кредити на банката и да се удовлетворят тези от депозантите на банката, които са пряко свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев”, каза Кънев. Той посочи, че вече има реални данни за фирми, които са усвоили своите депозити в КТБ, и то далеч над гарантирания размер, чрез прихващане на кредити на други фирми, свързани с Цветан Василев.  „Дълбоката връзка на ГЕРБ и ДПС с проблема КТБ ни дава увереност, че подкрепа между тези две партии в следващия парламент ще увреди българските вложители и българските данъкоплатци за сметка на големите компании, които по същество са източили банката”, категоричен беше лидерът на ДСБ и допълни, че  Реформаторският блок ще се  бори всеки вложител да получи максимално гарантирания размер на вложенията и българският данъкоплатец да не бъде ощетен от оздравителните процеси на банката..

Радан Кънев коментира, че разногласията вътре в Реформаторския блок всъщност са неговата сила. „Ние не крием проблемите си, говорим честно за тях, преодоляваме ги и вървим напред. В този смисъл ние дадохме много добър пример и на 5 октомври  ще се види, че той е успешен”, заяви Кънев.

Найден Зеленогорски, който е водач на листата на Реформаторския блок за 15 МИР Плевен,  допълни, че в десните проекти споровете са нещо обичайно, но когато се вземе решение, то се изпълнява. На изборите ще излезем единни и ще предложим на избирателите ни адекватно представителство в бъдещия парламент, каза още Зеленогорски.

На въпрос дали възможността за преференциален вот няма да се използва за пренареждане на партиите, а не на личностите в листите на Реформаторския блок Радан Кънев беше категоричен, че десният избирател не се подчинява на партийни команди. „Вече е извън съмнение, че на тези избори всички партии ще използват изненадващо много преференцията. Пример е БСП, която изгради кампанията си изцяло на преференцията. Европейските избори  доказаха, че българските избиратели харесват това оръжие в ръцете си. Аз съм уверен, че в рамките на Реформаторския блок преференциалният вот ще измери влиянието на личности и кандидати, а не на  политически партии. Няма да се учудя, ако в рамките на коалиционна листа на места има остра  конкуренция представтели на една и съща партия”, каза Радан Кънев.

Според него е тревожен симптом, че дебадът как ще се управлява България е много слаб. „Това означава, че  все по-малко се търси доверие от гражданите, а все повече се участва  с финансирани кампании. Голяма част от партиите са насочват към консолидиране на купен и корпоративен вот. А това няма какво да възпроизведе след себе си , освен корумпирани политици”, заяви Кънев.

Кънев прогнозира висока избирателна активност на тези избори, въпреки надеждите за обратното на другите политически играчи – ГЕРБ, ДПС, БСП и АБВ.  „Много тежки проблеми се натрупаха в България, много се задълбочи икономическата и политическата криза, много ясно  хората видяха връзката между лошото управление и бедността. Казусите  около КТБ и Южен поток много ясно разобличиха политическата корупция в България. Така че независимо от слабата кампания, желанието на хората за промяна чрез политически средства ще бъде неочаквано голямо. Очаквам да видим над 4 млн. души да излязат до урните, тоест резултати сравними с резултатите от парламентарните избори през 2009 г.”, каза Радан Кънев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...

Един коментар

  1. Бойко Петров

    ГЕЙ ПАРАД В ПЛЕВЕН , А ПО КЪСНО И В ДРУГИ ГРАДОВЕ