Акценти
Начало / Здравеопазване / Работодателите да променят работното време, апелират трудовите инспектори

Работодателите да променят работното време, апелират трудовите инспектори

Във връзка с очакваните още по-ниски температури от Дирекция инспекция по труда  напомнят, че при неблагоприятни климатични условия работодателят има право да променя режима на работното време и е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд за работещите хора.

През работното време температурата на работните места, на които постоянно работят хора, трябва да отговаря на установените норми. В големи производствени помещения, които са трудни за отопление, работодателите трябва да вземат допълнителни мерки за затопляне на работещите, като осигурят затоплени помещения, топли въздушни душове и осигурят специални работни облекла, препоръчват инспекторите.

Особено внимание в тези студени дни трябва да има към работещите на открито. В Наредба 2 от 2004 г. е регламентирано, че извършването на строителни и монтажни работи на открито се преустановява при наличието на неблагоприятни климатични условия, припомнят от Инспекцията по труда. А за непълнолетни лица е забранена работата на открито при температура под минус 10 градуса.

От  Инспекцията по труда  се обръщат с апел към всички работодатели да направят необходимото, за да запазят здравето на работещите хора в екстремните климатични условия.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...