Акценти
Начало / Общество / Работилници по изкуствата отвориха врати в Левски

Работилници по изкуствата отвориха врати в Левски

В продължение на 10 дни в читалище „Георги Парцалев” в Левски  ще бъдат отворени за посещение „Работилници по изкуствата”. Те са част от проекта „Лятно училище по изкуствата” на Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Дейностите по проекта ще се изпълняват в град Левски  в рамките на три месеца – от 1 август до 31 октомври 2013 г., като работилниците по изкуствата ще  са  отворени в продължение на 10 дни – до 4 септември.

„Идеята е да разнообразим лятната ваканция на децата с полезни дейности, които да бъдат интересни и в същото време градивни. Реализирането на тази младежка инициатива, при която по-големи ученици да предадат своите знания и умения на по-малките има за цел да обучи в приложни изкуства и театрално майсторство по-малки ученици от града; да разпространи обединяващата  сила и универсалният език на различните изкуства;  да даде импулс на младите хора за развитие на творческо мислене, иновативност и откриване на скрити таланти; да сближи поколенията и възпита дух на солидарност и взаимопомощ”, каза при старта на проекта Петя Чолакова, главен експерт в  Община Левски.

Заниманията в Работибниците по изкуствата ще се провеждат в четири групи –  „Художествена тъкан” с ръководител Силвия Чолакова, „Декорация” с ръководител Веселин Стоев,  „Детски театър” с ръководител Огнян Панайотов и „Керамика” с ръководител Мартин Киров. Специална подкрепа за групата по керамика оказват от Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян. Нейни възпитаници, част от които са от Левски, ще работят една седмица с групата по керамика, за да предадат своя опит.

Всеки ден от 10 до 13 часа ще се провеждат заниманията на отделните групи, а на 1 септември участниците ще се включат в екскурзия до Крушунски водопади и Деветашка пещера. По проекта е предвиден спектакъл на детската театрална група, който ще бъде на сцената на читалище „Георги Парцалев”. Във фоайето на читалището ще бъде бъде подредена изложба с изработените сувенири и изделия на останалите групи приложници, разказа Ваня Ваньова, ръководител на проекта.

Този проект се реализира с финансовата продкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, адмнистрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящата статия не отразява позицията на Европейската общност, програма „Младежта в действие” или НЦЕМПИ.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...