Акценти
Начало / Общество / Пътните полицаи – с таблети

Пътните полицаи – с таблети

Пътните полицаи в Плевенско вече разполагат с таблети. Така няма да е необходимо униформените да доказват устно на водача, че не си е платил глобите или няма застраховка, а ще му го показват, това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” – Плевен гл. инспектор Йордан Дундаков.

Седем са мобилните камери, с помощта на които се снимат нарушителите по пътищата в област Плевен. Изискване за това какъв вид трябва да има автомобилът, в който е заснемащата и записваща камера, няма, не е указано изрично и полицаите какъв вид трябва да имат, както и къде точно да стои служебната кола. Това обясни гл. инспектор Дундаков в отговор на негодувание на шофьори, че автомобилът с камера не е на видно място и не е обозначен. „Стационарната камера на околовръстния път на Метро например е така добре видима, а от миналата година имаме 15 хиляди снимки, т.е. са заснети 15 хиляди нарушения. Това, че един водач не е видял колата, не го оправдава, ако е извършил нарушение и е заснет с тази система. Доказаното действие на стационарните камери е 1 км преди и 1 км след като подминат камерата, защото практиката у нас е водачите като подминат радара или камерата, да си карат както знаят. Заснемаме автомобила в състоянието, в което е, и изпращаме електронен фиш на шофьора. Така избягваме нервността на водачите и донякъде нервността на полицаите като се срещнат, а и корупционното поведение”, коментира шефът на КАТ. По този повод той припомни и шегата, че след въвеждането на системите за наблюдение и заснемане на нарушители е време репликата „А сега какво ще правим?” да излезе в пенсия.

Това, че в Плевенско по пътищата се снима, има и възпитателен ефект – броят на загиналите за миналата година е с двама по-малко. „Имаме задача от 2010 до 2020 год. да намалим броя на загиналите с 50% като за последните две години сме го намалили с 24%. Надявам се, че това е в резултат от новите автомобили, от водачите, които са станали малко по-съвестни, защото 54% от общия брой на тежките пътни произшествия е заради превишена и несъобразена скорост. За миналата година, когато имахме възможност да работят 5 автомобила с камери едновременно, имаме 54 хиляди установени и заснети нарушения за скорост. Не е оправдано да влизаш в Плевен откъм София със 140 км/час при ограничение 50, не е нормално на бул.„Георги Кочев” да върви кола със 178 км/час и водачът да се оправдава, че бързал за сватба”, беше категоричен гл. инспектор Дундаков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...