Акценти
Начало / Образование / Мързелив Пенчо заобича книгите

Мързелив Пенчо заобича книгите

Как театрален празник на английски трансформира мързеливия Пенчо от стихотворението на Петко Славейков в обичащо книгите момче видяха малчугани в РБ „Христо Смирненски” Плевен. Празникът беше под мотото „At the Library – learning and Fun” и беше посветен на библиотеката, книгите и четенето.

Партньори на библиотеката бяха ученици от НУ „Христо Ботев” с преподавател по английски Лилия Дамянова, които влязоха в ролите на Феята на приказките, Червената шапчица и Пинокио. Малчуганите показаха по забавен начин на връстниците си как библиотеката помага на децата да бъдат добри ученици и защо е нужно това. На финала пък мързеливия Пенчо си взима поука и призовава своите съученици и публиката да се регистрират за читатели и активно да ползват библиотечните услуги. В програмата се включиха и ученици от НУ „Единство” с преподавател Наташа Тодорова, които представиха стихове за книгите и четенето на английски език.

Отдел „Чужди езици” се старае да обогати връзката училище – библиотека както със своя богат многоезичен фонд, така и с културно-образователни прояви в рамките на програмите „Насърчаване на четенето чрез писане и театър”, „Да сдружим детето с книгата” и „Семейство, Училище и Библиотека – заедно можем повече”. Така с  театралния празник по оригинален начин – чрез преобразяването на Славейковия герой от мързелив в четящ и обичащ книгите, цели да помогне на учениците да придобият читателски опит, да изградят ценностно отношение към книгата и четенето.

„Шоуто на библиотечната колекция“ популяризира информационните ресурси на библиотеката – книги, списания, игри, CD-та, DVD-та, интернет достъп, е-услуги и Американската детска образователна станция.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...