Акценти
Начало / Здравеопазване / Първото училище по лапароскопска хирургия за студенти започва днес в Плевен

Първото училище по лапароскопска хирургия за студенти започва днес в Плевен

Медицински университет – Плевен и студентите-участници в Кръжока по онкологична хирургия организират Първото училище по миниинвазивна хирургия за студенти. От днес до 28 април в Телекомуникационния ендоскопски център към Медицинския университет студенти по медицина, предварително селектирани според тяхната мотивация и изявени практически и научни интереси в областта на съвременната хирургия, ще преминат курс на обучение по лапароскопска хирургия.

Целта на училището не е постигане на максимален брой участници, а провеждане на обучение в малка група, обясниха организаторите.

По време на училището младите медици ще се запознаят с принципите, индикациите и приложенията на лапароскопската хирургия, както и с различията между конвенционалната и роботизираната хирургия. Лекции ще изнесат видни специалисти в областта на лапароскопската хирургия в гинекологията, урологията и общата хирургия – проф. д-р Г. Горчев, проф. д-р С. Томов, проф. д-р Т. Делийски, доц. д-р Ц. Генадиев и д-р Д. Димитров. Активните участници ще бъдат обучени в овладяване на  основни лапароскопски знания и умения чрез практически упражнения с виртуални и бокс тренажори, за което ще получат сертификат.

Официалното откриване на първото училище по лапароскопска хирургия ще е днес от 9.30 часа, след което започва сесия „Хирургия на живо”, в която студентите ще имат възможност да наблюдават в реално време извършване на лапароскопска операция в университетската болница.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...