Акценти
Начало / Здравеопазване / Първокурсникът, приет с най-висок бал в Медицинския, още в първи клас избрал да стане лекар

Първокурсникът, приет с най-висок бал в Медицинския, още в първи клас избрал да стане лекар

Снимка: личен архив

Виктор Петров е първокурсникът, който тази година бе приет да учи медицина в университета в Плевен с най-висок бал сред кандидат-студентите. На откриването на новата академична година в Медицинския университет той получи честта да отговори на отправените приветствия от името на първокурсниците. Той пожела на колегите си да станат добри лекари, за което е нужно учене и много труд. Пожела им отговорност и успехи.

Виктор е избрал да кандидатства медицина единствено в Плевен с мотива, че тук  обучение е отлично, а преподавателите са на много високо ниво. „Очаквам подкрепа от преподавателите. Надявам се, че ще ни обясняват добре, тъй като материята не е лека. Също така разчитам, че те ще са открити с нас. Иска ми се в края на курса на обучение да имам успехи и да мога да се реализирам успешно”, казва Виктор Петров.

19-годишният младеж е наясно, че обучението по медицина е трудно, особено първите години, които са и най-важни. Той вече е осъзнал голямата отговорност, която стои пред него в подготовката му,  „защото става дума за човешки живот”.

Младежът  все още не е мислил за това, какво ще специализира в бъдеще и смята,че е твърде рано.

Затова пък още от първи клас е знаел, че ще стане лекар. „За мен няма друг път в живота. Медицината е призвание. Важно е да можеш да помагаш на хората”, казва той, като благодари на родителите си, които са го подкрепяли през цялото време. Студентът е дете на лекар и бивш военен от училището в Долна Митрополия. Майката на Виктор е специалист по акушерство и гинекология.  Добрата си подготовка по химия и биология получава в Математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен, но въпреки това е  посещавал и курсове за допълнителна подготовка по тези предмети.

В Медицинския университет в Плевен младежът се явява на предварителните кандидат-студентски изпити и още тогава е бил приет. Записва се веднага след обявяване на резултатите от изпитната кампания. Сега с усмивка казва,че е имал дълга лятна ваканция, продължила от месец май до септември. Смята, че тя му се полага, защото е положил доста усилия, за да се сбъдне детската си мечта. В свободното си време Виктор  предпочита да се занимава с изучаването на чужди езици, но набляга и над биологията и химията. В свободното си време обичам да чета, за да се усъвършенствам, не ме привлича безцелното скитане по улиците, признава младежът.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...