Акценти
Начало / Здравеопазване / Първите обучени здравени асистенти получиха свидетелства

Първите обучени здравени асистенти получиха свидетелства

здравни асистенти

Сдружение „Регионален бизнес център Плевен” връчи официално свидетелствата за професионална квалификация на първите обучени лица за здравни асистенти по схема „Аз мога повече” в Червен бряг.
Проведеното обучение е първото за региона, уточняват от Регионален бизнес център. В рамките на 960 часа осем курсисти са провели теоретични и практически занимания в МБАЛ – Червен бряг.
Работата на здравния асистент е свързана с предоставянето на базови здравни грижи при провеждането на профилактични мероприятия в лечебния процес и възстановителен период. В нашата страна за хората, нуждаещи се от здравни грижи, често се грижат техните близки и семейства, които обаче не са квалифицирани и обучени да извършват подобен род дейност. Престижна, добре платена и с дългогодишни традиции в редица държави по света, професията „Здравен асистент” тепърва ще се утвърждава у нас и ще добива все по-голямо социално и здравно значение.Центърът за професионално обучение към Регионален Бизнес център Плевен е един от първите получили лицензия, издадена от председателя на Националната агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет за извършване и удостоверяване на професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по двете професии – здравен асистент и болногледач.
През миналата година 17 лица от Левски и Славяново успешно са преминали обучение за болногледач по схем „Аз мога повече“.
Успешно завършилите курсисти по професиите здравен асистент и болногледач получават документ на МОН.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...