Акценти
Начало / Култура / Първа стихосбирка и сборник хумористични разкази подготвя директорът на Драмата Илко Иларионов

Първа стихосбирка и сборник хумористични разкази подготвя директорът на Драмата Илко Иларионов

До края на този месец от печат ще излезе първата поетична книга на директора на плевенския Драматичен театър Илко Иларионов. В нея той е събрал неголям брой собствени стихотворения – общо 27. „Но това са стихотворенията, които най-често ми искат по различни поводи”, обяснява начина на подбор Иларионов. Сред стиховете са  „Насаме с Апостола”, „Българин” – посветено на Христо Проданов, „Завръщане” с посвещение на ген. Винаров, „Стои над парка Панорама”, „Песен през юни”. В стихосбирката ще бъде включена и любовна лирика.

Книгата ще носи непретенциозното име „Стихотворения”.

Иларионов подготвя за печат и друга книга, в която ще събере всичките 36 хумористични разкази за плевенчанина Гошо Железничаря, станал известен с участието си във филма „Грях”. По няколко от разказите преди години Илко Иларионов пише моноспектакъл, който Звезделин Минков представя с успех в Ямболския театър. Заглавието на книгата – „Убийте артиста”, е взето от едноименен разказ в нея. Този призив Илко Иларионов чувал често, докато наред с актьорството се занимавал и активно с футбол. И когато разгорещената публика започвала да крещи „Убийте артиста”, Гошо Железничарят излизал пред трибуните и кротко казвал: „Не може, той довечера има представление”.

Шаржовете в книгата ще са на Красимир Коцев.

Досега в творческия си актив Илко Иларионов има написани 35 пиеси, от които 20 вече са играни. А две от тях са представяни и в чужбина – „Молба до господ” в Струмица, Македония, а „Космонавти” – в Ростов на Дон, Русия. „Пиесата „Космонавти“ е написана специално за Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев и с нея Сатиричният театър в София отбелязва 80-годишнината на Георги Калоянчев.

Сега Илко Иларионов има покана с негова пиеса да бъде отбелязан друг юбилей – този на Драматичния театър в Монтана. Поканата е за спектакъла „Молба до Господ“, който на плевенска сцена беше поставен с участието на Стоянка Мутафова и Васил Попов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...