Начало / Образование / Първа работна среща за създаване на обществени съвети в професионалните гимназии се проведе в Плевен

Първа работна среща за създаване на обществени съвети в професионалните гимназии се проведе в Плевен

По инициатива на Областния управител Ралица Добрева се проведе първата среща във връзка със създаването на обществени съвети към професионалните гимназии, информират от Областната администрация. На нея присъстваха началникът РУО – Плевен и експерти, директори и заместник директори на професионалните гимназии на територията на Област Плевен,  представители на бизнеса и национално представените работодателски организации.

„Успешните икономики разчитат на модерни образователни системи, а разработването на добри политики в образованието и науката е невъзможно без участието на бизнеса”. С тези думи Областният управител Ралица Добрева откри форума. Тя отбеляза, че подобни периодични срещи за обмяна на идеи и споделяне на визии за развитието на образованието са от съществено значение както за законодателната власт, така и за бизнеса, който очаква образователната система да произведе кадрите, от които пазара има нужда.

„Създаването на обществените съвети в училищата е ключов акцент в закона за предучилищното и училищното образование. Целта на този орган e развитие на образователната институция и упражняване на граждански контрол върху управлението й”, поясни Областният управител Ралица Добрева.

„При съгласуването на план – приема и неговото реализиране  сме в активен диалог и съдействие с бизнеса, който е в пряко договорни отношения и тези, които ще се присъединят в последствие в посока на покриване на необходимостта от кадри за общините и за областта”, отбеляза Албена Тотева – началник на РУО – Плевен.

В състава на обществените съвети в професионалните гимназии трябва да има  и представител на работодателите.Той се определя с нарочна заповед от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите. Общественият съвет одобрява стратегията за развитие, участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите за превенция при ранно напускане от училище, за предоставяне на рани възможности при предоставяне на обща и допълнителна подкрепа и при обсъждане избора на ученически униформи. Предлага политики и  мерки за подобряване качеството на образователния процес, дава становище за разпределяне на бюджета по дейности и размер на капиталовите разходи, както и за отчета на изпълнението, съгласува училищния учебен план и участва к комисиите за атестиране на директорите.

среща област

По време на срещата се състоя дискусия във връзка с дуалното образование и неговото значение за добрата подготовка на кадри в професии, търсени от бизнеса. Бяха дадени добри примери за работещи практики в това отношение от представители на плевенски професионални       гимназии.
Представители на бизнеса като партньор на училищата в реализирането на професионалните практики се изказаха в подкрепа на дуалното обучение. Добра оценка бе дадена на възможността за обучение на кадри в пряка работна среда като работеща практика за изграждане на добри специалисти в конкретните професии, търсени на пазара на труда.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...