Акценти
Начало / Здравеопазване / Първа демонстрация на виртуална маса за дисекция направиха в МУ-Плевен (видео)

Първа демонстрация на виртуална маса за дисекция направиха в МУ-Плевен (видео)

Доц. Добромир Димитров, ръководител на Хайфу Център „Света Марина” – Плевен направи днес първата демонстрация на живо на работата на високотехнологична медицинска маса за виртуални дисекции, която е най-новата придобивка на Медицински университет – Плевен.

Пред препълнената зала «Амброаз Паре» на Телекомуникационния център към университета доц. Димитров представи възможностите на виртуалната маса, която ще бъде въведена в обучението не само на студентите, а и ще се използва за дисекции, за предоперативна подготовка и за планиране на операции. Образователният портал дава достъп на преподавателите, студентите и лекарите до различни уникални и реални клинични случаи от целия свят. Всеки може да отвори своя клиничен случай, от която и да е маса, лаптоп или мобилно устройство, което прави образователния портал цялостно решение за обучение, както в медицински университет или университетска болница, така и за дистанционно обучение. Масата позволява на всяко едно медицинско лице лесно да изследва, проучва и диагностицира пациент, използвайки изключително детайлни 3D изображения, генерирани автоматично на базата на реални анатомични и медицински случаи от световната практика.

Медицинската маса за виртуална дисекция придава изключително висока стойност, развивайки критично мислене както на лекарите, така и на студентите, давайки им възможност да изведат здравеопазването и грижата за пациента на едно по-високо ниво. Към днешна дата „масата“ има инсталации в повече от двайсет и пет държави, сред които Великобритания, Германия, Швеция, Австрия, Мексико, Китай, САЩ, Русия и други.

За демонстрацията в аудиторията на Телекомуникационния център присъстваха преподаватели и асистенти от катедрите, които ще използват възможностите на виртуалната маса за обучение – анатомия, патологоанатомия, пропедевтика на хирургическите болести, образна диагностика, УНГ болести, акушерство и гинекология и ортопедия. Сред присъстващите бяха и проф. Зечуан Мей и д-р Джоу Кун от Китай, които са гост-лектори  за  Международната Хайфу конференция на тема «Хайфу терапия: клинична практика и бъдещи перспективи», която ще бъде открита утре в Плевен.

058МУ плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...