Акценти
Начало / Общество / Първата сесия на ОбС – Плевен не мина без спорове

Първата сесия на ОбС – Плевен не мина без спорове

Точно в 11:25 часа беше сложен край на първата сесия на Общински съвет – Плевен за новия мандат. Старейшините приеха три допълнителни точки към дневния ред, а едно от предложенията беше оттеглено. По предложение на вносителя – кмета Георг Спартански, от дневния ред на днешната сесия отпадна предложението за утвърждаване на новата структура на общинската администрация. Мотивът на Спартански да оттегли предложението си бе, че не е провел политически консултации с всички представени партии в Общинския съвет. На мястото на тази точка влезе предложение относно предоставянето на помещение за „синя стая”, а като десета и единадесета точка бяха приети предложенията за утвърждаване на състава на Обществен съвет по социално подпомагане и прекратяване на собствеността между Община Плевен и „Екогруп” чрез съдебна делба на почивната станция в Кранево.

кворум сесия

С кворум от 28 съветници беше дадено начало на първата сесия за този мандат в зала „Гена Димитрова”. Първите точки бяха приети набързо, но четвъртата точка, която касаеше избор на временен управител на ДКЦ 3, предизвика първи спорове между съветниците. Предложението, направено от кмета на Плевен Георг Спартански, за избор на д-р Снежана Тодорова на тази длъжност, не бе прието. Д-р Йордан Георгиев от групата на ГЕРБ предложи на този пост да бъде избран бившият общински съветник д-р Красимир Трифонов. Именно това предложение породи съмнение у кмета на Плевен, че се прави опит да се извърши партийно назначение и да се намери място за конкретен човек. В крайна сметка съветниците решиха да освободят от длъжност бившия управител на лечебното заведение д-р Валери Желязков, който бе избран за кмет на Никопол, но не и от отговорност. С 25 гласа – „за”, 6 – „против” и 9 – „въздържал се”, д-р Красимир Трифонов бе избран за управител на ДКЦ 3.

общински съвет

С изключение на пета точка от дневния ред, която бе отложена за следващата сесия, всички останали бяха приети. Препъни камъче се оказа и точката за утвърждаване на състава на Обществен съвет по социално подпомагане. Броят на съвета, председателят му и членовете събудиха бурни дискусии. Дори методиката на гласуване бе поставена под въпрос, но в крайна сметка за председател на съвета бе избран Стефан Милев, а точката бе приета.

Цветко Цветков

По въпроса за почивната станция в Кранове кметът на Плевен Георг Спартански поясни, че сумата, която на предишно заседание на ОбС бе решено да бъде изплатена на Община Плевен от съсобственика, не е била преведена. Именно поради това се налага съдебната делба. Като адвокат Георг Спартански посочи, че процедурата е много дълга, но в повечето случаи страните се споразумяват още в процеса на делото. Това се надяват да се случи и при този казус. 39 съветници подкрепиха това решение, като нямаше нито един против или въздържал се.

След приемането на всички точки кметът на Плевен представи пред общинските съветници какво е финансовото състояние на Община Плевен към днешна дата, на какъв етап са европроектите, как се движат дейностите по Водния цикъл Плевен – Долна Митрополия и какви са заемите към ФЛАГ.  Спартански съобщи, че заедно с кмета на Долна Митрополия  – Поля Цоновска, вчера са били на разговори в столицата по повод Водния цикъл. Оказва се, че предварително заложените над 200 млн. лв. са били намалени до 122 млн. лв.. В  крайна сметка стойностите, които могат да бъдат достигнати, са до 100 млн. лв. Тъй като изпълнителите вече са избрани и са договорени съответните суми, се налага проектът да бъде преразгледан така, че да се включи в предвидените суми. Няма да бъдат премахвани населени места от първоначалния проект, категоричен бе Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...