Акценти
Начало / Здравеопазване / Първата в България операция на рак на дебелото черво с роботизирана система извърши плевенски екип

Първата в България операция на рак на дебелото черво с роботизирана система извърши плевенски екип

робот Да Винчи

Първата за България операция на пациент с рак на дебелото черво с роботизираната система Da Vinci Si беше извършена от плевенски хирурзи в УМБАЛ – Плевен на 9 април, съобщават от болничното заведение. Екипът от хирурзи, извършил операцията е в състав проф. Ташко Делийски дмн, доц. Сергей Илев д.м., д-р Димитър Димитров д.м. с ментор проф. В. Томилеску от Румъния.

Успешно оперираният пациент е на 78 г. с доказан рак на дебелото черво, след необходимите изследвания в клиниката по Онкологична хирургия към УМБАЛ-Плевен. Пациентът е имал типичните за заболяването оплаквания. По време на операцията са използвани и четирите ръце на робота Da Vinci Si. Осъществена е изцяло роботизирана резекция на дебелото черво, като са били отстранени около 45-50 см от дебелото черво на пациента. Посредством робота е била направена и адекватна за стадия на заболяването лимфна дисекция, което е осигурило съвършено съхраняване на нервите и съдовете, отговорни за съседните органи и структури в малкия таз, уточняват от екипа, извършил хирургическата интервенция.

Повече подробности за операцията и за възстановяването на пациента ще бъде дадена на пресконференция във вторник. В нея ще участват проф. д-р Григор Горчев, ръководител на проекта, по който е закупена новата роботизирана система, с която е извършена операцията, а също  проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен; проф. д-р Ташко Делийски, зам.-декан на Факултет „Здравни грижи” и доц. д-р Сергей Илиев от катедра „Пропедевтика на хирургическите болести” и д-р Добромир Димитров, асистент в катедра „Сестрински терапевтични грижи”.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...