Акценти
Начало / Общество / Пълна програма на Открития летателен ден на летище Долна Митрополия

Пълна програма на Открития летателен ден на летище Долна Митрополия

По повод честването  на 75 години летище Долна Митрополия на 22 април, събота, там ще се проведе Открит летателен ден.

Тържествената церемония ще започне в 11 часа със слово на полковник Петър Банков – командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, в което ще направи кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летище Долна Митрополия като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС.  Слово ще произнесе  и Командирът на ВВС – генерал-майор Цанко Стойков.

След което ще бъдат връчени нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 1-ви клас” на подполковник Ангел Димитров Николов и капитан Асен Валентинов Райков. Нагръдни знаци ще получат и придобилите  степен за класна специалност „летец – пилот 3-ти клас”

Кметът на Община Долна Митрополия –Поля Цоновска, ще връчи годишната академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен” на курсант старшина Иван Стефанов Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”.

Летателната програма ще започне в 11,40 часа. Пилотажни умения ще покажат летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите ще се изпълняват със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М. Ще бъдат демонстрирани техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група от 3 бр. L-39 и 2 бр. РС-9М във формация „КЛИН”.

Демонстрационни полети на леката авиация. Пилотите Антон Георгиев и Валери Илиев от Учебен летателен център „Олимпия Еър” – гр. Плевен, ще изпълнят полети на малка височина с учебно-тренировъчни самолети.

В центровете за наземен показ ще бъдат изложени самолети „Pilatus” РС-9М; L-39ZA “Albatros”; Самолет Су 22; МиГ 21; МиГ 23; L-29; „Стинг”.  Ще бъде представена още самолетообслужваща и специална техника, стрелково оръжие. Ще бъде показана музейна експозиция на архивни документи и снимки, свързани с историята на летище Долна Митрополия. Демонстрация на униформите на родовете войски от състава на Въздушните войски в периода от 1942 г. – до 1944 г. ще направят членове на Регионален клуб „Традиция” гр. Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...