Акценти
Начало / Икономика / Пълна подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED осветителни тела предвижда Община Плевен

Пълна подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED осветителни тела предвижда Община Плевен

Предложение в Общинския съвет за енергийно обследване на уличното осветление в Плевен ще бъде внесено на следващо заседание на местния парламент. То е във връзка с проект на Общината за пълна подмяна на всички 7 200 улични лампи в града с енергоспестяващи LED осветителни тела. Ще има възможност уличното осветление да се самонастройва кога да се включва и с каква сила.

Всяка година Община Плевен харчи около един милион лева за уличното осветление, от които минимум половин милион лева са за електроенергия, а останалите за ремонти, каза кметът Георг Спартански днес по време на оперативното заседание на шефове на отдели в Общината. По направените разчети с новото, модерно осветление консумацията на електроенергия ще намалее с 55%. Ще бъдат подменени около 300 стълба, което ще намали разходите и за ремонти.

Разчетено е инвестицията да се изплати за 10 години от направените икономии за електроенергия и ремонти, подчерта Спартански.

Инвестицията ще е за около 6.5 млн. лв. Фирмата, която спечели изпълнението на проекта, ще се самофинансира.

С реализирането на проекта Община Плевен ще е една от първите в страната, която ще си модернизира уличното осветление. Ще се подобри сигурността, комфорта на гражданите, ще се намалят ПТП в тъмната част на денонощието, ще се спестят средства от обслужване и поддръжка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...