Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Христо Мермерски: Нека храната бъде вашето лекарство

Проф. Христо Мермерски: Нека храната бъде вашето лекарство

DSCN3064

„Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството – вашата храна”. С този древен призив на Хипократ, бащата на медицината, се обърна към аудиторията в зала „Плевен” проф. Христо Мермерски. Той изнесе лекция във връзка с лечебните свойства на меда и пчелните продукти пред многобройна публика. Срещата се състоя в рамките на Първия фестивал на меда, който се провежда в града от 15 до 20 октомври.

В България над 50 хил. души се разболяват от инфаркт годишно, а всеки ден 100 българи чуват диагнозата рак. Всичко това е резултат от лош или престъпен начин на хранене, смята професорът. Над 70% от познатите заболявания са резултат именно от този неразумен начин на хранене. Най-възрастният човек на планетата, доживял до 141 години, се е хранел само с мед, информира проф. Мермерски. В „течното злато” има всичко необходимо за човешкия живот и здраве. За съжаление българите живеят най-кратко в Европа, по-малко и от албанците, а човешкият организъм има потенциал да доживее до 120 години. В България никъде не се изучава лечебно хранене, припомни проф. Мермерски, който обърна специално внимание в своята лекция на домата, чушката, чесъна, лимона, моркова, ореха, канелата и други плодове и зеленчуци. В домата се намират двата най-важни витамина за човешкото здраве – С и А. Освен това той съдържа ликопен – съединение, което е известно с противораковото си действие.

Прополисовата тинктура пък е е единственият продукт, който унищожава вируси, микроби, бактерии и низши гъбички. Тя е идеален помощник при кървене на венците. По думите на професора най-добре е този лек всеки да си направи сам вкъщи. Необходимо са 70 г прополис и 96% спирт от аптеката. Прополисът се нарязва с дървен нож и се смесва със спирта. Оставя се 7 дни на тъмно. След това се прецежда през двоен филтър и 30-процентната прополисова тинктура е готова за употреба.

Кръвната захар може да бъде понижена, като се изпие топче от прополис с чаша топло мляко. Не всеки организъм обаче се влияе от рецептите. Всичко е индивидуално, затова е необходимо консултация.
Професорът не пропусна да разкаже за лечебните свойства на плодовете и корените на шипката, която е най-богата на витамин С, и на ябълковия оцет, съчетан с мед. В сезона на грипа и настинките пък особено подходяща за засилване на имунната система е следната рецепта: в половин кофичка кисело мляко се добавят 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица пектин, който премахва токсините и тежките метали, и 1 лъжичка канела. Това е прекрасна закуска, която се грижи и за здравето ни, подчерта проф. Мермерски. Той не пропусна да разкаже за свойствата на пчелния прашец, пчелното млечице, пчелната отрова, изрезките от пчелната пита (вощина) и др. Любопитен случай от практиката му е на излекувана жена от кисти на яйчниците, която 8 вечери подред поставяла във влагалището си напоен тампон с мед.

Прекрасно средство за неутрализиране на стомашни киселини се оказа печеният или варен картоф, още по-добре е да се яде с обелките. А запекът се преодолява с 2-3 сурови моркова на ден и пиенето на много вода.
Ефикасна лецепта за колит пък е следната: 400 г зехтин (екстра върджин), 400 мед и 2 пакетчета медицинска дъвка. От сместта се взема сутрин на гладно по 1 супена лъжица в продължениен а 1 седмица.
Близо двучасовата среща с проф. Мермерски предизвика огромен интерес сред аудиторията, която си водеше старателно записки и задаваше активно въпроси.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. Ани Костадинова

    Прочетох с интерес статията и я намирам за много полезна.