Акценти
Начало / Образование / Проф. Славчо Томов: Форумът по биоетика още веднъж показва, че Медицинският университет е отворен към света

Проф. Славчо Томов: Форумът по биоетика още веднъж показва, че Медицинският университет е отворен към света

IMG_8695форум биоетика

За втора година в Медицински университет – Плевен се провежда  Ден на биоетиката, организиран от факултет „Обществено здраве” с декан доц. Силвия Александрова – Янкуловска. Тя приветства участниците във форума. Той беше открит от ректора на Медицински университет – Плевен – проф. Славчо Томов, който изтъкна, че „по-специалното тази година е, че Деня на биоетиката се провежда на фона на 10 години от създаването на факултет „Обществено здраве” и под егидата на 40-годишнината на Медицинския университет”.

Ректорът постави акцент и върху двамата специални гости на форума – Lucuana Caenazzo, професор по съдебна медицина и биоетика в Катедра по молекулярна медицина на Университета в Падуа, и Renzo Pegoraro, професор по биоетика в Теологичен факултет на същия университет, който е и главен секретар на център за изследвания в областта на етиката, биоетиката и етика на околната среда. Проф. Томов разказа любопитни факти от историята на университета в Падуа, който  е един от най-старите университети в Европа, след този в Болоня. Там е преподавал Галилео Галилей и там се намира най-старата в Европа анатомична зала. Тя вече не е активна за обучение, но е интересна атракция за всички  посетители на университета в Падуа.

IMG_8698биоетика професор падуа

Проф. Томов връчи на двамата италиански професори  специалните юбилейни плакети „40 години Медицински университет Плевен”.

Гости на форума са още представители на факултет „Обществено здраве” на Медицинския университет във Варна, както и участници от други университети в страната.

IMG_8701професор италия плакет

Заявени са много интересни лекции, но  безспорно голям ще е интересът към пленарните лекции на двамата професори от Падуа.

Работен  език на форума е английския, което многозначително показва, че Медицински университет Плевен е отворен към Европа и света, подчерта при откриването проф. Славчо Томов.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...