Акценти
Начало / Образование / Проф. Славчо Томов: Политиците трябва спешно да изработят стратегия за образованието

Проф. Славчо Томов: Политиците трябва спешно да изработят стратегия за образованието

Славчо Томов - Григор Горчев

Политиците от всички партии трябва да седнат на една маса и с консенсус да изработят стратегия за образованието, която да се следва неотклонно, независимо кой ще дойде на власт. Това заяви пред журналисти вчера ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов. По думите му подобна стъпка е закъсняла и не бива да се отлага, тъй като демографският срив дава своите негативни резултати и в средното, и във висшето образование. Той прогнозира, че положението ще се влоши през следващите 2-3 години.

На фона на тези процеси ръководството на Медицинския университет е успяло да се справи много добре с попълване броя на местата за кандидат-студенти, отчете дни преди началото на новата учебна година на 8 септември проф. Томов. За академичната 2014/2015 година, в която Медицинският университет чества своя 40-годишен юбилей, приетите  първокурсници са 327. Новоприетите медици са общо 105, от които 90 български граждани по държавна поръчка, 10 – чуждестранни граждани с българско самосъзнание, приети от Министерството на образованието по Постановление на Министерски съвет, и 5 студенти, приети срещу заплащане. Общият брой студенти, приети във всичките 8 бакалавърски специалности на факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж е 222. От тях 9 първокурсници са записани в платен курс на обучение. 110 дипломирани лекари ще започнат обучението си в бакалавърските и магистърските програми на Факултет „Обществено здраве”, информира  още ректорът.

„Предизвикателството пред средното и висшето образование е много голямо. Образованието е най-дългосрочната инвестиция за всяка нация, от която плодовете се берат след 25-30 години“, коментира още проф. Томов. Той информира в аванс, че следващата кандидатстудентска кампания на Медицинския университет ще започне малко по-рано от обичайното. Освен това ръководството на висшето училище е решило да приложи нови подходи за повишаване на конкурентоспособността му, които за сега няма да бъдат споделяни.

Системата на кандидатстудентски изпити в България е дълбоко порочна и тя остана една от малкото държави, които по този начин приемат студенти, добави по темата и почетният ректор на висшето училище проф. Григор Горчев. Той е категоричен, че този подход не дава възможност на бъдещите лекари да се откъснато до 6 курс от практиката, придобита в средните училища, да наизустяват материал. „С кандидат-студентските кампании осигуряваме бизнеса на преподаватели по биология и химия, които дори не плащат данъци за частни уроци. Крайно време е да се разбере, че този порочен модел трябва да бъде преустановен. Трябва да търсим качествени хора, а не студенти с добра механична памет“, категоричен е проф. Горчев. Той добави, че практиката многократно е доказала, че шестиците в дипломата не винаги означават добър лекар, както и обратното – млади лекари, завършили с по-ниски  оценки,  стават прекрасни професионалисти в последствие.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...

2 коментари

  1. SAMI IZGONIHTE STUDENTITE OT FAKULTET „ZDRAVNI GRIJI“ S NEKUDARNICI KATO CHIFLIGARSKA I MALUMNITE VI RAZBIRANIQ ZA OBUCHENIE !!! DEMOGRAFSKI SRIV -NE TOVA VI E PROBLEMA ! ZASHTO RABOTITE S PARTII KATO DPS I LANSIRATE TURSKITE UTAIKI KOITO NE MOGAT DA NAPISHAT IMETO SI,A SA V FACULTET ZDRAVNI GRIJI-AKUSHERKI I USPESHNO VZIMAT IZPITITE SI!

  2. izdunki plevenski

    vsichki znam kade se obuchava sincheto na Lutvi Mestan ! PRODAJNICI ! Vie istoriq ne ste li uchili !v SRAM za Plevenskiq universitet !Vseki student znae za ciganski akusherki nqma li proverki za vas !