Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Славчо Томов: Медицинският университет в Плевен създава историята на минимално инвазивната хирургия

Проф. Славчо Томов: Медицинският университет в Плевен създава историята на минимално инвазивната хирургия

Единственият в България музей на минимално инвазивната хирургия беше открит днес в Плевен от ректора на Медицински университет – Плевен – проф. д-р Славчо Томов, член кор. проф. д-р Григор Горчев – почетен ректор на Университета и доц. д-р Добромир Димитров  – инициатор за откриване на експозицията.

„Минимално инвазивната хирургия е ново направление в хирургията, но тя вече се е утвърдила като класически метод и има своята история.  А Медицинският университет в Плевен е мястото, където се създава тази история”, каза при откриването проф. Славчо Томов.

Плевен  е сред първите три центрове  в Европа по развитие на роботизираната хирургия, която е  най-бързо развиващото се направление в медицината, подчерта проф. Григор Горчев.

Експозицията е подредена във фоайето на Ендоскопския телекомуникационен център към Медицинския университет в Плевен. Автор на идеята за създаването й е доц. Добромир Димитров, който е ръководител на най-новото звено за минимално инвазивна хирургия – ХАЙФУ центъра, където се извършва така наречената хирургия без скалпел за премахване на големи туморни образувания.

В експозицията са представени два макета – миниатюра на робот Да Винчи, изработена от плевенския скулптор Красимир Рангелов, и миниатюра на Хайфу апарат модел JC HIFU тумор аблационна система, дарена от партньорския университет в Чонгкинг, Китай Сред експонатите са още над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минимално инвазивната хирургия. Сред тях са уретроскоп от 1967 г., дарен от доц. д-р Николай Колев и клиниката по урология и един от първите механични съшиватели за стомашно-чревна хирургия от 1960 г. – дарение от проф. д-р Ташко Делийски и Клиниката по онкологична хирургия. В експозицията е изложен и роботски инструмент, който е бил използван за работа с първата в света роботизирана система Dа Vinci Standart през 1999 г. Включени са и инструментите, с които е осъществена първата робот-асистирана операция в България от проф. д-р Григор Горчев и неговият екип. В музея като експонати са изложени още лапароскопски инструменти, апарати и трокари, използвани в клиничната практика през последните 25 години.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...