Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Славчо Томов: За да разширим роботизираната хирургия, държавниците ни трябва да я погледнат под друг ъгъл

Проф. Славчо Томов: За да разширим роботизираната хирургия, държавниците ни трябва да я погледнат под друг ъгъл

Имаме сериозно основание да апелираме към нашите държавници да погледнат на роботизираната хирургия под друг ъгъл, за да можем да я разширим. Това каза на среща с плевенски журналисти ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов, който беше избран за член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия  по време на  VІІ Конгрес на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, провел се от 11 до 13 юни в Истанбул.

Според проф. Томов популяризирането на роботизираната хирургия в Източна Европа и в частност в България е сложен и труден процес. Причината е, че се обръща по-голямо внимание на преките разходи, свързани с нея. Но проф. Томов посочи данни, цитирани на  конгреса, които показват, че общите разходи за лечението на един онкологично болен с роботизирана хирургия вече са съизмерими с тези на лапароскопската хирургия и са по-ниски от тези на отворената хирургия.

Изчисленията показват, че да бъде икономически ефективна една роботизирана система, годишно с нея трябва да се правят не по-малко от 250 операции. В момента в България годишно от НЗОК се  реимбурсират само 100 операции, обясни проф. Томов и допълни, че до края на годината имат средства за роботизирано опериране на не повече от 30 жени. Обикновено до септември-октомври лимитът за тези операции се изчерпва. Затова се налага нуждаещите се жени да бъдат опериране чрез отворена хирургия, която е далеч по-травматична за пациентките, а следоперативният период е много по-дълъг.

По отношение на избора си за член на УС на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия  проф. Славчо Томов коментира, че това е резултат от традиция и надграждане на създаденото от чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, който на същата позиция работи  4 години за популяризиране на роботизираната хирургия в Източна Европа. Затова приемам избора ми като успех на целия екип по роботизирана хирургия в нашата страна и в Източна Европа.

По време на конгреса нашите представители са направили две презентации и са осигурили участие на две медицински сестри, които са част от екипа на роботизираната хирургия. Те са участвали в специалната сесия, организирана за медицинските сестри и са получили възможност да се убедят, че са на много високо професионално ниво в сравнение с колегите им от западноевропейските страни.

Мястото на проф. д-р Славчо Томов в борда на асоциацията е възможност за висшето училище в град Плевен отново да подаде кандидатурата си за домакин на годишния европейски форум по роботизирана хирургия. Ще направим всичко възможно това да се случи още през 2017 г., каза проф. Томов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...